© ATV

Aanklager eist 5 jaar cel tegen advocaat van drugsmaffia

ANTWERPEN -

Het openbaar ministerie heeft vijf jaar celstraf en een boete van 30.000 euro geëist tegen voormalig strafpleiter Sahil Malik (33). Uit onderschepte SKY ECC-berichten zou zijn gebleken dat Malik grote cashbedragen verdiende met het verlenen van hand - en spandiensten aan drugsbendes.

Het openbaar ministerie vervolgt Sahil Malik wegens betrokkenheid bij criminele organisaties, witwassen en schending van zijn beroepsgeheim. Malik werd in maart 2021 opgepakt tijdens de eerste grote golf arrestaties in het kader van operatie Sky ECC. De speurders ontdekten tijdens dat onderzoek dat de advocaat via een cryptofoon van Sky ECC deelnam aan chatgroepen van drugscriminelen.

Volgens het openbaar ministerie handelde hij niet als advocaat, maar nam hij deel aan de criminele activiteiten. “Zo regelde hij advocaten als er leden van een criminele organisatie werden opgepakt. Niet om ervoor te zorgen dat criminelen een zo goed mogelijke verdediging kregen, maar wel om ervoor te zorgen dat de criminele organisatie op die manier inzage kreeg in het onderzoek, én om ervoor te zorgen dat de gearresteerde leden zouden zwijgen. Wanneer de leden zich beriepen op hun zwijgrecht, stuurde Malik: “het zijn echte soldaten”.

Malik nam volgens het openbaar ministerie ook gelden aan van criminelen, zodat ook andere advocaten betaald konden worden. “Maar als je dan kijkt hoeveel die advocaten in werkelijkheid kregen, dan bleef er precies wel wat geld plakken”, aldus de procureur.

Sher

Volgens het openbaar ministerie liet Malik zich ook fors betalen om berichten over drugsvangsten in de kranten gepubliceerd te krijgen. Verder zou hij ook als tussenpersoon gespeeld hebben tussen criminele groepen, en liet hij zich daarvoor ook betalen. “Ik kan Albanees in contact brengen met uithalers”, zo luidde een van de onderschepte berichten. Malik zou ook betrokken zijn bij het organiseren van geldtransporten, zo zou zijn gebleken uit onderschepte berichten. “Heb je een chauff ter beschikking bro, met stash. Moet in Merksem geld gaan oppikken maar wil nie zelf rijden. Zal die chauff wel iets geven om te rijden. Blijft tussen ons. 40K. In Brussel.”

Sahil Malik maakte gebruik van de bijnaam “Sher” in het Sky ECC-systeem. Aanvankelijk ontkende hij dat hij schuil ging achter de alias ‘Sher’, maar na zijn arrestatie legde hij wel gedeeltelijke bekentenissen af. “Ik besef dat ik boter op het hoofd heb”, zo zou hij aan de onderzoeksrechter hebben verklaard.

Het openbaar ministerie haspelde de zaak tegen Sahil Malik op minder dan een half uur af, om vervolgens vijf jaar effectieve gevangenisstraf en 30.000 euro boete te vorderen. “Hij heeft het vertrouwen van de advocatuur en de samenleving beschaamd”, zo vond de procureur. De aanklager vraagt ook de verbeurdverklaring van de criminele inkomsten die werden witgewassen door de advocaat. Volgens de aanklager gaat het om minstens 185.000 euro.

“Onderzoek moet nietig verklaard worden”

Sahil Malik, die tijdens het onderzoek zeven maanden in hechtenis zat, liet zich verdedigen door een handvol topadvocaten. De Gentse strafpleiter Louis De Groote schoot met scherp op het openbaar ministerie en de onderzoeksrechter, die tijdens het Sky ECC-onderzoek ernstige procedurele fouten zouden hebben begaan. Zo zouden de onderzoekers onderschepte berichten van Malik hebben gelezen zonder toestemming van de stafhouder. Politie en justitie mogen de communicatie van advocaten immers niet aftappen, zonder voorafgaande toestemming van de stafhouder van de balie.

“Het openbaar ministerie beweert dat de onderschepte berichten van Sahil Malik pas werden gebruikt nadat de stafhouder werd ingeschakeld, maar uit het dossier blijkt dat men al bezig was met het onderzoek. De onderzoeksrechter heeft de stafhouder ook misleid in zijn communicatie. Het onderzoek moet nietig verklaard worden en mijnheer Malik zou daardoor vrijgesproken moeten worden.”

Ook meester Ruben Van Herpe haalde zwaar uit naar het openbaar ministerie, dat “zijn werk gewoon niet heeft gedaan”. Volgens meester Van Herpe maakt het openbaar ministerie niet duidelijk aan welke criminele organisatie Sahil Malik zijn medewerking zou hebben verleend. “Blijkbaar moet de rechtbank dat zelf maar gaan zoeken in het dossier.”

Dat het openbaar ministerie vijf jaar celstraf vordert tegen Malik, kan bij de raadsman op weinig begrip rekenen. “De maximumstraf. Wat bereiken we daar mee? Het leven van mijnheer Malik is volledig on hold gezet. Ook financieel. Op al zijn gelden is beslag gelegd. Hij zat zeven maanden in voorhechtenis. Hij werkt en probeert opnieuw het pad te bewandelen. Wat heeft de samenleving er aan om deze man jarenlang op te sluiten? Een man met een blanco strafregister? Als u hem schuldig zou achten, vraag ik u om hem een werkstraf op te leggen of een straf met uitstel.”

vdaa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen