Ukrainian Presidential Press Office
Ukrainian Presidential Press Office

Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Kiev, Zelenski benadrukt belang van "samenwerking voor overwinning"

In Kiev heeft de Oekraïense president Zelenski aangedrongen op samenwerking van de Europese lidstaten met zijn land. Dat deed hij tijdens een informele top van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die naar zijn hoofdstad zijn afgezakt om solidariteit met Oekraïne te tonen. Zelenski vroeg ook om bijkomende luchtafweersystemen en extra sancties tegen Rusland.

Tijdens de informele bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken benadrukte Zelenski dat "de overwinning van Oekraïne afhangt van de samenwerking met de Europese Unie". Volgens hem zullen Oekraïne en het Westen zegevieren in het conflict met Rusland, zolang de lidstaten samen sterk blijven staan.

Zelenski nam ook van de gelegenheid gebruik om te benadrukken wat zijn land nodig heeft om de strijd verder te zetten. Zo vraagt hij de Europese Unie om werk te maken van een volgend sanctiepakket. Niet alleen tegen Rusland gericht, maar ook tegen Iran. Dat land levert namelijk drones en drone-onderdelen die Rusland aan het Oekraïense front inzet.

Daarnaast vroeg de Oekraïense president om bijkomende luchtafweersystemen, "om de Russische terreur in grote mate betekenisloos te maken". Tot slot drong Zelenski erop aan om de geblokkeerde Russische fondsen op Europese rekeningen vrij te maken, zodat hij het geld kan inzetten voor de wederopbouw van zijn land. 

BEKIJK - Verrassingsbijeenkomst in Kiev met Europese ministers van Buitenlandse Zaken:

Videospeler inladen...

"Historische" bijeenkomst

Vandaag kwamen de meeste Europese ministers van Buitenlandse Zaken voor het eerst samen in Kiev voor een informele top. Op X, het voormalige Twitter, noemde Borrell de ontmoeting alvast "historisch", omdat het de eerste bijeenkomst is buiten de grenzen van de EU. "We zijn hier om onze solidariteit en steun te betuigen aan het Oekraïense volk."

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) is in Kiev om de informele top bij te wonen. In een persbericht benadrukte zij dat "we meer dan anderhalf jaar na het begin van de oorlog die door Rusland ontketend is, meer dan ooit verenigd zijn in onze solidariteit met het Oekraïense volk".

Tijdens haar verblijf in Kiev heeft de minister ook een bezoek gebracht aan het opvangcentrum voor kinderen Hope and Healing van de ngo Save Ukraine. De volgende stop is een bezoek aan het personeel van de Belgische ambassade.

Barsten in de solidariteit?

De informele bijeenkomst dient om de Europese solidariteit met Oekraïne te tonen, maar die solidariteit begint sinds kort enkele barsten te vertonen. In Slovakije won de voormalige premier Robert Fico afgelopen zondag de verkiezingen met 23,3 procent van de stemmen. Dat is geen goed nieuws voor Oekraïne. 

Fico vaart een openlijk pro-Russische koers en gaf tijdens zijn campagne aan dat hij de steun aan buurland Oekraïne wil stopzetten.

Momenteel is Slovakije een belangrijke bondgenoot van Oekraïne. Het land stuurde al zijn volledige vloot MiG-29 straaljagers, samen met een aantal raketten en helikopters. Daarnaast doneerde Slovakije al een slordige 683 miljoen euro aan noodhulp.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba reageerde alvast dat Oekraïne de keuze van het Slovaakse volk respecteert, al wou hij de gevolgen van de verkiezingen afwachten. "Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de uitslag van deze verkiezingen de positie van Slovakije zal beïnvloeden," reageerde hij bij de start van de top in Kiev. "We moeten wachten tot de coalitie is gevormd en dan zullen we, kijkend naar de samenstelling ervan, de eerste conclusies trekken."

BEKIJK - "Slovakije zou een bondgenoot kunnen worden van Hongarije, dat al kritisch is over de harde aanpak van Rusland door de EU":

Videospeler inladen...

Meest gelezen