© AFP

Bangladesh getroffen door ergste dengue-epidemie ooit, al meer dan duizend doden

Meer dan duizend personen zijn sinds begin dit jaar overleden aan dengue in Bangladesh. Dat blijkt uit de officiële cijfers. Het is de ergste epidemie van dengue, een ziekte die via muggen overgedragen wordt, ooit in het land.

jvh
Bron: BELGA

Uit cijfers van de algemene directie van de gezondheidsdiensten die zondagavond gepubliceerd werden, blijkt dat 1.006 personen omgekomen zijn op ruim 200.000 bevestigde gevallen. Volgens de gewezen directeur van de gezondheidsdiensten, Be-Nazir Ahmed, zijn er meer gevallen geregistreerd dan alle jaren sinds 2000 bij elkaar. Dat jaar kende Bangladesh zijn eerste dengue-epidemie. “Het is een gezondheidssituatie met een grote draagwijdte, zowel in Bangladesh als in de wereld”, zei hij. 

“De epidemie zet het gezondheidssysteem enorm onder druk”, zei de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vorige week tijdens een online persconferentie. 

Dengue is een endemische ziekte in tropische regio’s, die hevige koorts, hoofdpijn, misselijkheid, braken en spierpijn veroorzaakt. In de ergste gevallen veroorzaakt de ziekte bloedingen, die tot de dood kunnen leiden. Dengue en andere ziektes die overgebracht worden via muggen verspreiden zich sneller door de klimaatverandering, waarschuwt de WHO.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer