Nicole Houbrechts

Staking bij voedingsbedrijf Griffith Foods in Herentals voorbij: directie doet toegevingen

Bij het voedingsbedrijf Griffith Foods in Herentals gaat de nachtploeg opnieuw aan de slag. Zondagavond legden alle arbeiders het werk neer nadat een werknemer met dringende redenen was ontslagen na 20 jaar dienst. Dat wordt nu een gewoon ontslag. Er komen ook maatregelen om de werkdruk te verminderen en het tikkloksysteem wordt niet verstrengd.

In Herentals is er zondagavond een spontane staking uitgebroken bij voedingsbedrijf Griffith Foods, een producent in onder meer kruiden en smaakstoffen voor voeding. De volledige productie lag er tot maandagavond stil. In het bedrijf werken zo'n 150 arbeiders en 150 bedienden.

De aanleiding van de staking was het ontslag van een werknemer met een lange staat van dienst. "Een man van 58 is na 20 jaar dienst om dringende redenen ontslagen, omdat hij een pilletje ging nemen aan zijn kastje op een moment dat hij dat niet mocht doen", zegt Nicole Houbrechts van de socialistische vakbond. "Er hangen verschillende camera's, maar de directie wil ons die beelden niet tonen."

Er is veel veranderd op korte tijd, zonder overleg
Nicole Houbrechts van de socialistische vakbond

Daarnaast heerst er volgens de vakbond een schrikbewind in het bedrijf. "Er is heel veel veranderd op korte tijd zonder degelijk overleg met de vakbonden. Zo is de overurenregeling en de tikklok gewijzigd en is de werkdruk verhoogd. Alles komt nu naar boven met deze staking", zegt Houbrechts.

Na overleg met de directie is het een gewoon ontslag geworden, met begeleiding om een nieuwe job te vinden. Het tikklokssysteem wordt niet verstrengd. Er zal ook soepeler kunnen worden getikt zodat er geen lange wachtrijen zijn. Verouderd materiaal, zoals iPads, worden vervangen. De overuren worden correcter uitbetaald. Het personeel zal intern meer kansen krijgen om door te groeien. Ook de werkdruk voor wie tijdens pauzes aan de slag moet blijven, zal verminderen. Het personeel krijgt een een koopkrachtpremie van 500 euro en 250 ecocheques. Na de toegevingen van de directie gaat de nachtploeg opnieuw aan het werk.

Meest gelezen