Trambestuurder Pietro ziet toeristen raar opkijken in de stad
©Dirk Verleyen

Toeristen kijken raar op in Gent: tram 4 rijdt na zes jaar opnieuw naar eindhalte Moscou

Zes jaar nadat de sporen er te onveilig bij lagen, rijdt tram 4 opnieuw naar de eindhalte Moscou in de Gentse deelgemeente Gentbrugge. Buitenlandse toeristen kijken vreemd op wanneer de tram door het centrum rijdt en nemen geamuseerd foto’s van de vreemde bestemming.

Sinds zondag 1 oktober rijdt tramlijn 4 opnieuw tot aan de Gentbrugse wijk Moscou. Die kreeg haar naam omdat Russen van het Tsarenleger daar enkele maanden verbleven na de nederlaag van Napoleon in Waterloo in 1815.

In november 2017 bleken de tramsporen naar de eindhalte in zo’n slechte staat dat vervoersmaatschappij De Lijn het traject tussen het Ledebergplein en de eindhalte in Moscou afschafte. 

©Dirk Verleyen

Toen werd een oplossing binnen de twee jaar beloofd, maar al snel bleek het een werk van lange adem te worden. Pas in maart 2021 konden De Lijn, stad Gent en FARYS beginnen met de vernieuwing van de riolering en de tramsporen, en de heraanleg van de straatinfrastructuur.

Toeristen in Gent kijken wel op van de vreemde bestemming op de tram. “Dan nemen ze hun gsm en maken snel een foto”, zegt trambestuurder Pietro. “Die reacties hebben we lang niet gezien, maar nu zie ik de toeristen weer verbaasd kijken. En dan moet ik uitleggen dat het om een wijk in Gentbrugge gaat.”

Meest gelezen