Europa Press 2023
Europa Press 2023

Spaanse nachtclubs waar brand uitbrak, kregen in 2022 bevel om te sluiten, nog steeds 2 mensen vermist

Twee nachtclubs in de Spaanse stad Murcia waar zondag brand uitbrak, hadden geen geldige vergunning. De clubs kregen vorig jaar zelfs meermaals het bevel om de deuren te sluiten. Dat zegt het stadsbestuur van Murcia. Zondagochtend kwamen 13 mensen om het leven toen brand uitbrak in een nachtclub, waarna het vuur zich verspreidde naar twee andere nachtclubs. Twee bezoekers blijven nog altijd vermist. 

In de Spaanse stad Murcia, in het zuidoosten van het land, vond in de nacht van zaterdag op zondag een uitslaande brand plaats in drie aangrenzende nachtclubs. De clubs bevinden zich in de buurt Atalayas, even buiten het centrum van Murcia. Bij de brand vielen verschillende slachtoffers en gewonden. 

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat twee clubs eigenlijk in 2022 al hadden moeten sluiten. Dat gebeurde eerst in januari 2022 en opnieuw in oktober hetzelfde jaar. De vertegenwoordigers van de clubs ontkennen alvast dat ze de zaak illegaal open hielden. De stad onderzoekt ondertussen waarom de clubs toch open bleven.

13 doden, nog 2 vermisten

De hulpdiensten zoeken nog steeds naar vermisten. Deze ochtend meldden de hulpdiensten dat de laatste 5 vermisten goed en wel waren teruggevonden. Nu blijkt dat de politie toch nog op zoek is naar 2 mensen. Voorlopig blijft het aantal doden op 13 staan, maar dat kan dus nog oplopen. Volgens Spaanse media zouden verschillende slachtoffers tot eenzelfde groep behoren. Er vielen ook nog eens 24 gewonden door de brand.

BEKIJK - "Alle lichten gingen uit en er werd geschreeuwd dat er brand was":

Videospeler inladen...

Oorzaak onbekend

Wat de oorzaak van de brand is, blijft voorlopig onbekend. De brandweer vermoedt wel dat de brand achteraan in een van de nachtclubs is ontstaan, omdat hulpverleners daar de meeste slachtoffers terugvonden en de schade daar het grootst was. 

Volgens enkele getuigen die zich in de clubs bevonden, was de nooduitgang niet duidelijk aangegeven. Daarnaast zou de decoratie in de clubs uit plastic planten, hout en synthetisch materiaal hebben bestaan, waardoor de brand zich snel kon verspreiden. De burgemeester van Murcia kon nog niet bevestigen of de gebouwen aan de veiligheidsvoorschriften voldeden.

Ondertussen kondigde het stadsbestuur drie dagen van rouw aan, om haar steun te betuigen aan de families van de slachtoffers. De brand is de zwaarste ramp in een Spaanse nachtclub sinds 1990. Toen stierven in Zaragoza ook 43 mensen als gevolg van een brand.

Source: Associated Press

Meest gelezen