© David Van Hecke

Te weinig handtekeningen voor referendum over circulatieplan, maar N-VA legt zich er niet bij neer: “Hallucinant”

In Gent komt er geen referendum over het circulatieplan, omdat er onvoldoende geldige handtekeningen verzameld zijn. Dat zegt de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld). Er was een tekort van 673 handtekeningen. De Gentse N-VA legt zich niet neer bij de beslissing van het Gentse stadsbestuur.

IntelliGentMobiel, een groepering van handelaars en vrije beroepen, diende op 24 maart samen met N-VA een stapel van 29.875 handtekeningen in. Ze wilden een referendum rond de vraag “Vindt u dat Gent en de Gentenaars beter worden van het circulatieplan?” Er ging een ongeveer negen maanden durende verzamelcampagne aan vooraf. De handtekeningen werden de afgelopen maand één voor één gecontroleerd op geldigheid, zoals leeftijd (+16) en domicilieadres. Daarvoor werd speciale software geïnstalleerd bij de dienst Burgerzaken.

Er waren 25.702 geldige handtekeningen nodig om het referendum te organiseren, of 10 procent van het inwonersaantal op 1 januari 2016. Dat waren er 110 minder dan wat de stad aanvankelijk dacht, maar dat komt omdat bij het bepalen van het inwonersaantal beslist werd om het Gemeentedecreet te volgen en niet de Vlaamse adviescommissie volksraadplegingen. Na telling blijken er echter slechts 25.030 geldige handtekeningen te zijn, waardoor er geen referendum georganiseerd moet worden.

© Frederiek Vande Velde

In voor een grapje

“In totaal zijn er 30.424 handtekeningen ingediend, dus bijna 600 meer dan waar de indieners zich van bewust waren”, zegt schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. “Daarvan werden er 29.358 teruggevonden in het rijksregister en waren er 1.066 niet registreerbaar of traceerbaar. De Gentenaars zijn blijkbaar nog altijd in voor een grapje, want Valère Descherp (het pseudoniem waaronder Siegfried Bracke vroeger columns schreef voor de socialistische partij, nvdr.) heeft de petitie meermaals ondertekend, met verschillende adressen.”

Van de 29.358 handtekeningen zijn er 4.328 verworpen. “Er zijn dus 25.703 geldige handtekeningen, 673 handtekeningen te weinig om te kunnen overgaan tot een volksraadpleging over het circulatieplan in Gent”, stelt Bracke. “Er waren onder leer handtekeningen van mensen die niet in Gent wonen (1.579) en dubbele handtekeningen (2.532). Er zijn mensen die zes, zeven, acht of negen keer getekend hebben. 71 mensen zijn intussen overleden en 61 waren jonger dan 16 jaar. De jongste ondertekenaar was drie jaar oud.”

N-VA: “Hallucinant”

De Gentse N-VA legt zich niet neer bij de beslissing van het Gentse stadsbestuur om geen referendum over het circulatieplan te organiseren, zegt fractievoorzitter Elke Sleurs. “Wij weten dat we het nodige aantal handtekeningen hebben. Dat het stadsbestuur meer dan 1 op 6 handtekeningen als ongeldig beschouwt, is hallucinant.”

© Bart Dewaele

“De geschiedenis herhaalt zich. Het lijkt erop dat de stad opnieuw weinig moeite gedaan heeft om de handtekeningen te identificeren”, zegt Sleurs in een persmededeling. “Het Gentse stadsbestuur heeft op dit vlak een kwalijke reputatie. Bij het vorige (aangevraagde) referendum (over de invoering van districtsraden, dat ook afgewezen werd, nvdr.) kwam een gerechtelijke expert finaal tot het besluit dat de stad ruim 800 handtekeningen onterecht had afgekeurd.”

De N-VA wil indien nodig naar de gouverneur of de rechtbank stappen. “Nu laat het stadsbestuur opnieuw 30.000 mensen in de kou staan. Dat getuigt van weinig respect. Wanneer het er op aankomt, is inspraak van de burger voor dit stadsbestuur, Groen incluis, blijkbaar slechts een façade. (..) Eerder wou het stadsbestuur ook al de lat op een fout aantal leggen. Pas na een interpellatie van N-VA werd de lat juist gelegd conform het gemeentedecreet. Dit toont hoe onzorgvuldig het stadsbestuur omgaat met dit verzoekschrift voor een referendum.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER