VRT

Sven de Leijer over verlies van zijn zoontje: "We koppelen verdriet ook aan positieve dingen"

De afgelopen week was een bewogen week voor presentator Sven de Leijer. Precies twee jaar geleden verloren hij en zijn vriendin hun zoontje Bob, na bijna 8 maanden zwangerschap. In "Touché" op Radio 1 blikt hij terug op die heftige periode. “Mijn lief en ik gaan er gelukkig op dezelfde manier mee om.”

Wanneer presentatrice Friedl’ Lesage het nummer "Bobbi" van Intergalactic Lovers laat horen in "Touché" worden de ogen van Sven de Leijer vochtig.  “Het nummer stond op onze vakantieplaylist, in de zomer voordat onze zoon geboren werd. De naam Bob stond toen al op onze namenlijst. Dankzij dit nummer hebben we beslist dat dit dé naam moest worden.”

Dankbaar dat ik verdriet kan koppelen aan positieve dingen

“Ik wil ernaar blijven luisteren, en dat lukt ook. Het nummer moet ook het positieve van die periode naar boven brengen. En ik ben er ook enorm dankbaar voor dat ik dat kan: verdriet koppelen aan positieve dingen. Het ene staat het andere niet in de weg.”

“Steun van iedereen was fenomenaal”

Het is twee jaar geleden dat Bob overleed, en dat maakte de afgelopen week en het weekend extra heftig voor Sven de Leijer en zijn vriendin. “Al zijn we er altijd mee bezig. En dat zal zo blijven.”

“We zijn nog altijd een beetje uit het dal aan het kruipen, maar dat lukt ons: we doen het samen heel goed. Het is een groot voordeel dat mijn lief en ik er vanaf dag 1 op dezelfde manier mee konden omgaan. Het heeft onze relatie ook veranderd in goede zin: het gaat veel dieper nu.”

“Ook de steun die we kregen van onze vrienden, familie, collega’s en in het ziekenhuis was fenomenaal. Mensen zijn echt wel goede wezens, en tot veel bereid als je ze echt nodig hebt. We kregen ook allebei meteen telefoon van onze werkgever: ‘laat maar weten wanneer jullie er klaar voor zijn’.”

Een plek op de sterretjesweide

Bob kreeg een plekje op de sterretjesweide in Tervuren. “Dat voelde meteen superjuist.  De mensen die het kerkhof onderhouden, zaaien er ook altijd verse bloemetjes. Op een of andere rare manier is het een hoopvolle plek.”

“We gaan er meestal te voet naartoe. En tegen dat we er zijn, is ons verdriet een beetje weg.  We zitten er dan op een bankje, en gaan meestal met een glimlach weer weg.”

Broertje Leo

Sven en zijn vriendin kregen ondertussen een tweede zoontje Leo. Al was die zwangerschap natuurlijk extra spannend.  “We zaten om de vijf botten op spoed om te checken of er niets scheelde. We hadden veel geruststelling nodig.”

“We genieten heel bewust van hem. Of er nog een derde kindje komt, weet ik dus niet. We hebben geleerd om van dag tot dag te leven.”

Meest gelezen