Schepen van milieu Greta Cochez op de foto met een van de fruitbomen die de inwoners van Pepingen kunnen kiezen.

Gemeente Pepingen schenkt fruitboom aan elk gezin: "Een kleine stap naar een klimaatneutraal Europa"

Elk gezin uit Pepingen, dat er plaats voor heeft, krijgt binnenkort een gratis boom van de gemeente. Het gemeentebestuur wil zo een inspanning leveren voor een beter klimaat. Dat cadeautje komt bovenop de jaarlijkse groepsaankoop van fruitbomen en hagen en de Boomplantdag voor het nieuwe speelbos.

Een leuk extraatje voor de Pepingenaren. De gemeente schenkt een boom aan elk gezin dat ruimte heeft om een boom te planten. "Hoe meer bomen, hoe meer vreugd: dat is ons uitgangspunt", zegt schepen van milieu Greta Cochez (Lijst van de Burger). "Zo investeren we op een verantwoorde en haalbare manier in een betere leefomgeving en in een beter klimaat."

Appels, peren, of liever perziken?

De gezinnen kunnen zelf kiezen welke boom ze in hun tuin willen laten groeien. "Er is ruime keuze uit hoog-, half- of laagstammen van appel, peer, pruim, kers, kriek, notelaar, kastanje, perzik,... Er is voor elk wat wils", somt Cochez op. De gemeente vraagt wel om rekening te houden met de ruimtelijke regels. "Bomen hoger dan 2 meter moeten op 2 meter afstand van de perceelsgrens geplant worden. Lager dan 2 meter mag dit op 50 cm van de perceelsgrens", klinkt het.

Zoals elk jaar organiseert Pepingen dit najaar ook een groepsaankoop voor streekeigen fruitbomen, haagplanten en bodembedekkers. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de gemeente. "Op zaterdag 2 december nodigen we alle dorpsgenoten bovendien uit voor een grote Boomplantdag", aldus schepen Cochez. "Een unieke kans om mee vorm te geven aan het nieuwe speelbos in de Kareelstraat in Bellingen, samen met de Bûûmplanters."

Ambitieuze klimaatdoelstellingen

De inspanningen kaderen in het Lokaal Energie- en Klimaatpact, dat ondertekend is door de gemeente. Daarmee onderschrijven ze de doelstelling 'Net Zero tegen 2050', de wens om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken tegen 2050. "Dat klinkt ambitieus, maar we kunnen allemaal kleine stappen in de goede richting zetten – ieder naar eigen vermogen en goeddunken", zegt Cochez.

Meest gelezen