“Eerst dacht ik dat het niet echt was, maar dan komt de harde realiteit boven“, sprak de zus van het slachtoffer. (Themabeeld)© Shutterstock

Man riskeert 54 maanden cel omdat hij 18-jarig neefje liet sterven aan overdosis

Hoeselt -

Een man riskeert 54 maanden cel omdat hij volgens de Tongerse aanklager zijn 18-jarig neefje de dood in joeg met een overdosis in een woning in Hoeselt. Drie andere beklaagden, waaronder de eigenaar van het pand, moesten zich ook verantwoorden voor schuldig verzuim.

Shauni Deferm

In de nacht van 5 op 6 november 2020 stierf de 18-jarige M.B. aan een overdosis GHB. De tiener was samen met zijn neef en twee anderen, waaronder een toen 18-jarige vrouw, aanwezig in een woning in Hoeselt. “Een echt drugskot”, zo omschreef de openbare aanklager de woning waar de feiten zich afspeelden en waar de gebruikte lepels in het rond lagen. De eigenaar van het huis (38), die die avond ook nog bij de bende aansloot nadat hij thuiskwam van zijn avondshift bij de McDonalds, gaf toe dat hij zijn vrienden wel vaker bij hem liet overnachten als ze geen onderdak hadden. “Maar ik stelde mijn woning niet ter beschikking voor het gebruiken van drugs”, hield hij voor de Tongerse rechter vol.

Stuiptrekkingen en schuim op mond

Hij stelde wel dat hij merkte dat zijn huisgenoot en diens neefje M.B. drugs hadden genomen. “Ze waren van de wereld. Ik dacht dat ze na een uurtje wel zouden wakker worden”, klonk het. Uiteindelijk vloog hij samen met de andere roommate in de jenever. De 21-jarige vrouw stelde dan weer dat zij in tussentijd de kamer verliet maar wel had gezien hoe de tiener die avond drugs kreeg toegediend door zijn neef. “Ik heb die jongen alleen maar levend gezien”, sprak ze voor de Tongerse rechter. “Ik zei nog tegen zijn neef dat ik het niet normaal vond dat hij die jongen zoveel drugs gaf en dat hij daaraan kon sterven.”

De neef, die uiteindelijk zelf even buiten westen was van de drugs, kwam in de loop van de nacht terug bij, maar de 18-jarige M.B. bleef bewusteloos. Volgens de aanklager verslechterde de toestand van de jongen zienderogen. Zo had de tiener stuiptrekkingen, schuim op zijn mond en kwam er een bruine substantie uit zijn neus. De mannen beslisten volgens de aanklager om de jongen te verplaatsen naar een bed. “Ze controleerden ook constant zijn ademhaling, dan weet je dat hij zich in een precaire situatie bevond”, concludeerde de aanklager. Zij wees ook op de talrijke filmpjes en foto’s die er gemaakt werden van het slachtoffer en de video-oproepen naar een vriend, die de beklaagden meermaals aanmaande om de hulpdiensten te bellen. Maar in plaats van hulp te zoeken, beslisten de mannen om te gaan slapen.

(lees verder onder de foto)

Themabeeld© Shutterstock

Schuldig verzuim

’s Ochtends rond 9 uur werden de kameraden wakker en troffen M. nog steeds bewusteloos aan. “Hij was bleek, hij ademde niet meer en hij voelde al koud aan”, zo sprak de eigenaar van het appartement. “Zijn neef vroeg mij om hem mee terug op de zetel in de living te leggen. Maar ik heb dat geweigerd. Ik draag geen dode mensen.” Omstreeks 9.32 uur werden de hulpdiensten verwittigd, maar de tiener was al lang overleden en de urgentiearts kon enkel nog zijn dood vaststellen.

Volgens de aanklager is het dan ook bewezen dat de vier beklaagden allemaal hebben nagelaten om hulp te bieden aan de tiener. Voor de neef wordt een celstraf van 54 maanden en een geldboete van 1.600 euro geëist. “Hij heeft voor de drugs gezorgd en heeft gezegd dat ze de ambulance niet moesten bellen”, aldus de procureur. De eigenaar van het pand riskeert 30 maanden cel en een boete van 1.200 euro voor schuldig verzuim en omdat hij zijn woning ter beschikking stelde voor het gebruiken van drugs. De 21-jarige vrouw, die een blanco strafblad heeft, en de andere huisgenoot riskeren elk een jaar cel en een boete van 1.200 euro omdat ze geen hulp boden.

Vrijspraak

De familieleden van de overleden jongen vragen een morele schadevergoeding. “Ik had dit nooit zien aankomen en hij wordt enorm gemist door iedereen”, zo sprak de zus van de overleden tiener. “Eerst dacht ik dat het niet echt was, maar dan komt de harde realiteit boven. Ik kan niet vatten dat je niet ingrijpt, gewoon gaat slapen en nadien het lichaam versleept. Hoe kan je dat als mens doen?”, sprak ze. Zij vraagt een bedrag van 7.500 euro.

De raadsman van de 38-jarige eigenaar van de woning vraagt de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft op geen enkel moment gedacht dat die jongen aan het sterven was. Hij heeft zijn woning ook nooit ter beschikking gesteld om druggebruik te faciliteren. Dat die jongen daar gestorven is, is volgens mij gewoon toeval. Het stond in de sterren geschreven dat dit ooit zou gebeuren. Hij was een zware alcohol- en druggebruiker.” Ook voor de 18-jarige vrouw en de andere beklaagde wordt de vrijspraak gevraagd omdat zij zich niet bewust waren van de situatie. De neef kwam niet opdagen tijdens de zitting. Hij stuurde ook geen advocaat.

Vonnis volgt op 30 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer