In de vroegere steen- en cementfabriek overwinteren al sinds 2011 tientallen vleermuizen
Natuurpunt Turnhout

"Vleermuizenvilla" geopend in Turnhout: "Temperatuur daalt niet onder het vriespunt en is dus ideaal voor een winterslaap"

In Turnhout heeft Natuurpunt een nieuw vleermuizenverblijf geopend naast een vroegere steen- en cementfabriek. In de fabriek konden al honderden vleermuizen comfortabel overwinteren. Natuurpunt hoopt met het nieuwe gebouw, de "vleermuizenvilla", nog meer vleermuizen aan te trekken. 

Sinds 2011 doen de ruïnes van de voormalige steen- en cementfabriek "La Bonne Espérance" in de Riststraat dienst als belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. Natuurpunt kocht de voormalige fabriek en vormde ze om tot een vleermuizenreservaat. Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid kon het stadsbestuur van Turnhout één van de ruïnes inrichten als verblijf voor vleermuizen.

De laatste jaren komen er steeds meer vleermuizen naar de oude ruïne. Daarom besloot Natuurpunt Turnhout er een nieuw gebouw naast te zetten, een zogenaamde "vleermuizenvilla". "In twaalf jaar is het aantal vleermuizen gestegen van 60 naar 725. Dankzij de vleermuizenvilla kunnen er nog veel dieren bijkomen", zegt Frank Van Gorp van Natuurpunt Turnhout.

Natuurpunt Turnhout

De vleermuizenvilla van 220 vierkante meter bestaat uit aparte kamertjes verspreid over twee gangenstelsels. "De vleermuizen komen binnen langs de vliegopeningen. Ze zitten graag in een vochtige ruimte tussen spleten in de muren en tussen bakstenen die we in het verblijf hebben geplaatst", licht Van Gorp toe. "De temperatuur in het verblijf gaat niet onder het vriespunt. Daardoor kunnen de vleermuizen een aangename winterslaap doen."

Vleermuizen zitten graag in een vochtige ruimte tussen bakstenen die we in het verblijf hebben geplaatst

Frank Van Gorp, Natuurpunt Turnhout

Het vleermuizenverblijf in Turnhout is één van de belangrijkste van Vlaanderen. "Andere belangrijke overwinteringsplaatsen zijn de forten in Antwerpen, en de mergelgrotten. Wij hebben in dat lijstje nu mee een belangrijk plaatsje veroverd", aldus nog Van Gorp.

Er zijn ook al plannen voor een ondergronds winterverblijf voor vleermuizen, om de vleermuizenkolonie in Turnhout nog meer te laten groeien. 

Natuurpunt Turnhout

Meest gelezen