Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Fraudeproces tegen voormalig VS-president Trump gestart, zelf noemt hij het een "politiek gemotiveerde heksenjacht"

In New York is het fraudeproces tegen voormalig Amerikaans president Donald Trump gestart. Trump zou herhaaldelijk over zijn rijkdom gelogen hebben tegenover banken en verzekeraars. Er wordt een schadevergoeding van 250 miljoen dollar geëist en hij zou geen zaken meer mogen doen in de staat. De gewezen president spreekt zelf van "een politiek gemotiveerde heksenjacht".

Zoals aangekondigd is Trump persoonlijk komen opdagen voor de openingszitting van het fraudeproces tegen hem. "Dit is een voortzetting van de grootste heksenjacht aller tijden", fulmineerde hij tegen de aanwezige journalisten. "Het is oplichterij en een schijnvertoning."

BEKIJK - "Ze willen me schaden zodat ik het niet goed zou doen bij de verkiezingen":

Videospeler inladen...

Volgens hem is het hele proces politiek gemotiveerd en vooral een poging om hem uit het Witte Huis te houden. Trump is in de running om de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen te worden. Hij heeft een grote voorsprong op de andere Republikeinse kandidaten.

Niet alleen de voormalige president zelf, ook zijn volwassen zonen en zijn Trump Organization staan terecht in deze rechtszaak.

Ze worden beschuldigd van jarenlange fraude door te liegen over hun vermogen. Op die manier konden ze enerzijds goedkopere leningen krijgen en anderzijds minder belastingen betalen.

Vorige week oordeelde de rechter in New York al dat Trump aansprakelijk is. "Deze zaak moet dus niet meer gaan over het feit of hij schuldig is, maar over welke strafmaat daar tegenover staat", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

BEKIJK - "Dat er fraude is gepleegd, daar bestaat geen discussie meer over", leg Björn Soenens uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

De procureur-generaal van New York eist een boete van 250 miljoen dollar en een verbod om zaken te doen in de staat. De Trump Organization zou gedwongen kunnen worden de controle over haar eigendommen op te geven of enkele van haar gebouwen te verkopen.

Trump zelf ontkent alle beschuldigingen. Zijn juridische team had geprobeerd de zaak uit te stellen, maar dat is niet gelukt. Het proces zal minstens tot december duren.

5 andere rechtszaken tegen Trump

Deze rechtszaak is maar een van de vele juridische problemen waar de gewezen president in verwikkeld is. Er lopen nog 5 andere zaken tegen hem:

  1. De zaak rond voormalige pornoster Stormy Daniels en de manier waarop ze zwijggeld zou gekregen hebben
  2. De geheime overheidsdocumenten die hij mogelijk illegaal zou hebben meegenomen naar zijn huis in Mar-a-Lago
  3. In de staat Georgia is hij aangeklaagd voor onder meer verkiezingsfraude en afpersing
  4. Er is ook nog de zaak van de bestorming van het Capitool. Die zaak draait rond aanzetten tot een opstand en samenzwering tegen de VS
  5. En tot slot is er nog een zaak van laster en seksueel misbruik van E. Jean Carroll halfweg jaren 90

Meest gelezen