PRE

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wordt donderdag verhoord over mogelijk racistische uitlatingen

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wordt donderdag verhoord over de mogelijk racistische uitlatingen die hij een maand geleden deed tegenover politie-inspecteurs. Er werd een proces-verbaal opgemaakt voor racisme en xenofobie. HLN en VTM NIEUWS tekenen verzet aan tegen een publicatieverbod dat hen hierover werd opgelegd.

Het incident speelde zich af in de nacht van 1 op 2 september tijdens de Vredefeesten in Sint-Niklaas, waar Rousseau woont en burgemeester wil worden. Volgens de voorzitter van Vooruit had hij die avond veel gedronken en was de teneur van zijn gesprekken eerder grappend en vriendschappelijk.

De politie maakte echter een proces verbaal op. De redacties van HLN en VTM NIEUWS hadden vorige week vrijdag een artikel en reportage klaar met meer details uit het onderzoek, maar Rousseau stak een stokje voor de publicatie ervan. 

"Het artikel en de reportage bevatten passages uit het proces-verbaal dat tegen Rousseau werd opgesteld. Toen Rousseau door de redactie werd gevraagd om te reageren, stapte hij naar de rechter", maakte Het Laatste Nieuws vrijdag bekend. 

De rechter verbood de publicatie en legde een dwangsom van 1.000 euro per uur op als er toch informatie uit het onderzoek zou worden gepubliceerd. 

Verzet tegen publicatieverbod

HLN en VTM NIEUWS hebben vandaag verzet aangetekend tegen het publicatieverbod. In een reactie zeggen Dimitri Antonissen en Bert Heyrman, hoofdredacteurs van HLN en VTM NIEUWS:

"We blijven vechten om zo snel mogelijk te mogen publiceren wat we weten in dit verhaal met een groot maatschappelijk belang. Dit derdenverzet is de logische juridische stap tegen het eenzijdige publicatieverbod dat opgelegd is aan HLN en VTM NIEUWS. We voelen ons gesteund door experten die bevestigen dat het verbod tegen de wet en zelfs tegen de grondwet is."

"In tegenstelling tot de behandeling van het eenzijdig verzoekschrift van Conner Rousseau zullen HLN en VTM NIEUWS nu wel moeten gehoord worden door de rechtbank. We hebben alle vertrouwen in de goede afloop. We hebben er bewust voor gekozen om het bevelschrift van de rechtbank te respecteren, en op dit moment dus niet te publiceren. Maar we staan helemaal achter de inhoud van het artikel en de reportage en we hopen die zo snel mogelijk te kunnen brengen."

Rousseau verhoord

Nu donderdag zal Conner Rousseau worden verhoord. Dat bevestigt zijn advocate Christine Mussche. Rousseau zal dan ook weten wat er precies in het proces-verbaal staat dat is opgemaakt en zijn versie van de feiten kunnen geven. Na het verhoor zal hij openheid over de zaak geven, zo luidt het.

Toen op 21 september bekend raakte dat het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek voerde naar mogelijk racistische uitspraken van Rousseau, zei de Vooruit-voorzitter: "Ik ben die dag inderdaad op café geweest in Sint-Niklaas en heb daar met verschillende politie-agenten gesproken. Ik had te veel gedronken, maar in mijn herinnering was de teneur van die gesprekken eerder grappend en vriendschappelijk."

BEKIJK - Rousseau in "Terzake" van 21 september over het incident

Videospeler inladen...

Politieke druk?

Het incident deed zich voor aan café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas. De politie was daar in de nacht van 1 op 2 september, tijdens de Vredefeesten, ter plaatse gekomen nadat er in de loop van de avond een spiegel was gesneuveld tijdens een eerder incident met een andere stamgast.

Steve Vonck, uitbater van café 't Hemelrijk en ook gemeenteraadslid van Vooruit in Sint-Niklaas, herinnert zich geen racistische uitlatingen van Conner Rousseau. Hij werd al ondervraagd door de politie als getuige in het onderzoek. In een gesprek met onze redactie op 22 september verbaast de partijgenoot van Rousseau zich over de proporties die dit onderzoek aanneemt. "De politieke concurrentie is er als de kippen bij om hier garen bij te spinnen en dat is spijtig", aldus Steve Vonck. 

BEKIJK - Steve Vonck, partijgenoot Rousseau over het incident in zijn café

Videospeler inladen...

"Geen beïnvloeding, maar weloverwogen beslissing"

Na het incident is er niet onmiddellijk proces-verbaal opgemaakt. Maar dat heeft niets met politieke beïnvloeding te maken, zeggen bronnen bij het onderzoek aan VRT NWS. Wel is er volgens onze informatie overleg geweest tussen de lokale politie en het parket Oost-Vlaanderen. De politie tilde zwaar aan de uitlatingen van Conner Rousseau en ook het parket was van mening dat de feiten moesten worden onderzocht.

"Als er destijds een onderzoek gestart is wegens racisme tegen Dries Van Langenhove, dan moeten ook de uitlatingen van Conner Rousseau worden onderzocht", klinkt het bij de onderzoekers. Ze hebben overigens beelden van het incident, dat opgenomen is met een bodycam van de betrokken agenten. Nadat iedereen is verhoord, zal het parket moeten beslissen of Conner Rousseau al dan niet moet worden vervolgd.

Het partijbestuur van Vooruit behoudt het vertrouwen in voorzitter Rousseau en schaart zich volledig achter hem.  

Meest gelezen