Robert Fico© AFP

Pro-Russische en populistische Robert Fico aangeduid als premier van Slovakije

De Slovaakse president heeft maandag de formatie van een nieuwe regering toevertrouwd aan de populistische oud-premier Robert Fico. Zijn partij Smer won afgelopen weekend de parlementsverkiezingen in Slovakije.

Bron: BELGA

“Het is de taak van het staatshoofd om de verkiezingsresultaten te respecteren en tegelijkertijd het goed bestuur van onze grondwettelijke instellingen te verzekeren”, verklaarde president Zuzana Caputova in een persmededeling voor de officiële ceremonie op televisie. 

De 59-jarige Robert Fico was tussen 2006 en 2018 al drie keer premier van Slovakije. Zijn comeback heeft de ooit afgeserveerde politicus volgens analisten te danken aan de oorlog in Oekraïne. Hij speelde in op het pro-Russische sentiment bij een groot deel van de Slovaakse bevolking en kanaliseerde de brede onvrede die het gevolg is van de hoge inflatie, de zorgen die gepensioneerden en inwoners van achtergestelde gebieden hebben om hun levensonderhoud, de armlastige gezondheidszorg, de migratiekwestie en de slechte aanpak van de coronacrisis.

Voor Fico’s sociaaldemocratische partij met populistische inslag Smer wordt het niet eenvoudig een meerderheid te vinden. Voor de verkiezingen had de voormalige premier aangekondigd dat hij de bij de bevolking onpopulaire wapenleveringen aan Oekraïne wil beëindigen. Hij wil het land in oorlog met Rusland enkel nog humanitaire goederen sturen. Maar zowat alle partijen verkozen in het parlement willen wapens blijven leveren. Slovakije, lid van de EU en de NAVO, is een buurland van Oekraïne. Het land geldt tot nu toe als een van de grootste medestanders van Kiev.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer