Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022The Associated Press. All rights reserved

Nobelprijswinnaar Denis Mukwege gaat de strijd aan met Félix Tshisekedi voor Congolees presidentschap

De Congolese vrouwenarts Denis Mukwege is presidentskandidaat voor de verkiezingen op 20 december. Dat heeft hij zelf aangekondigd. Mukwege is internationaal gekend voor zijn expertise op vlak van seksueel geweld. In 2018 won hij nog de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel oorlogsgeweld.

"Mijn enige drijfveer is om ons land te redden, ons land weer op de been te helpen en de waardigheid van ons volk te herstellen." Met die woorden kondigt dokter Denis Mukwege aan dat hij zich kandidaat stelt voor de Congolese presidentsverkiezingen op 20 december. Daarmee krijgt huidig president van Congo Félix Tshisekedi te maken met een geduchte tegenstander, want Mukwege is zowel in binnen- als buitenland een bekend gezicht.

Afrika-experte Katrien Vanderschoot legt uit waarom Mukweges kandidaatschap zo belangrijk is. "Dokter Mukwege is geen politicus. Hij heeft een ziekenhuis in Bukavu, waar hij met zijn team slachtoffers van verkrachting verzorgt." Daar zou Mukwege ondertussen al meer dan 50.000 slachtoffers hebben verzorgd. Dat leverde hem de bijnaam "de man die vrouwen repareert" op.

"Toch heeft hij nooit een blad voor de mond genomen om de oorzaken van dat geweld in Oost-Congo aan te kaarten," geeft Vanderschoot aan. Dat neemt niet iedereen hem in dank af. In 2012 drongen vijf gewapende mannen Mukweges huis binnen. Daarbij doodden ze zijn lijfwacht, maar Mukwege en zijn familie konden op tijd vluchten. Na die aanslagpoging verbleef hij korte tijd in België, maar hij keerde al snel terug naar Congo om zijn werk verder te zetten. 

BEKIJK - Vorig jaar ging het koningspaar op bezoek bij dokter Denis Mukwege:

Videospeler inladen...

Internationale erkenning

In 2018 mocht Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen, omdat zijn carrière in het teken staat van de strijd tegen seksueel geweld. Zo zet hij zich in tegen het gebruik van seksueel geweld als wapen in oorlogsgebieden. 

Het leverde hem internationaal aanzien op. Onder meer de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen gaven hem al een eredoctoraat. Vorig jaar bezochten koningin Mathilde en koning Filip nog het Panzi-ziekenhuis van Mukwege, om te luisteren naar de verhalen van slachtoffers. Tijdens dat bezoek riep Mukwege België ook op om meer te doen voor de situatie in Congo. 

Populair bij vrouwen en jongeren

Mukwege komt dus naast huidig president Félix Tshisekedi op de stemlijsten te staan. Die laatste kondigde gisteren nog aan dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen in december. Mukwege is geen voorstander van Tshisekedi's leiderschap. Volgens hem maakt Congo een "existentiële crisis" mee en is de staat "het lachertje van ons continent, ondanks zijn onmetelijk potentieel voor ontwikkeling".

Of Mukwege veel kans maakt om te winnen, dat is Vanderschoot niet zeker. "Hij moet het opnemen tegen enkele grote politieke kanonnen, maar Mukwege is geliefd bij de Congolese jongeren en vrouwen," zegt ze. "Die groepen zijn het geweld en de corruptie volledig moe. Het is door hun steun dat zijn kandidatuur mogelijk is."

Source: AFP

Meest gelezen