Direct naar artikelinhoud
AchtergrondPolitiek

Rode rangen blijven gesloten rond Rousseau: ‘Het ligt er nu toch metersdik op: er wordt jacht op hem gemaakt’

Voorzitter Conner Rousseau. ‘Na de heksenjacht van deze zomer heeft Conner wel een joker verdiend. Maar goed, je krijgt er zo ook maar één. Geen tien’, klinkt het bij Vooruit.Beeld ID/ Jonas Lampens

Vooruit schaart zich achter Conner Rousseau. Zowel op het partijhoofdkwartier als erbuiten wordt de populaire partijvoorzitter verdedigd. Al blijft ook onder socialisten de vraag: wat staat er in dat intussen beruchte pv?

en

Op het partijbureau van de socialisten gaf Vooruit-voorzitter Conner Rousseau maandag tekst en uitleg bij de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Gespreksonderwerp nummer één: de heisa rond het publicatieverbod dat vrijdag bij DPG Media belandde, na een gepland artikel en reportage over een incident in Sint-Niklaas. Conner Rousseau zou daarbij racistische commentaren gegeven hebben tegenover twee agenten, die daarover een pv opstelden.

Zo’n preventief publicatieverbod vanuit een politieke partij tegenover de gevestigde pers is een zelden geziene zet in Vlaanderen, maar binnen de partij schaart iedereen zich achter de voorzitter. De algemene teneur is dat het fundamenteel oneerlijk is dat Rousseau zich zou moeten verdedigen in de pers terwijl hij zelfs nog niet verhoord is, en niet eens officieel weet wat er in het pv staat. “Ik begrijp heel goed dat hij zegt: sorry, maar dit kan niet”, zegt een parlementslid.

Bij Vooruit leeft al langer het gevoel dat Conner Rousseau opgejaagd wild is in de media, en dan met name bij de gezamenlijke redactie van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. “Wij hebben het gevoel dat we constant gepakt worden door hen”, klinkt het. De socialisten vinden dat die redactie de geruchten over vermeend ongepast gedrag van Rousseau zelf verspreid heeft. De drie gerechtelijke onderzoeken - die alledrie geseponeerd werden - kwamen er volgens Vooruit enkel omdat de journalisten van HLN en VTM Nieuws daarop hadden aangestuurd.

Die context zorgt voor veel vergevingsgezindheid in de partij. Iedereen is van oordeel dat Rousseau onder grote druk stond en staat, en dat hij ook niet lijdzaam moet toekijken als de media een pv naar buiten willen brengen dat ze niet horen te hebben. Al is het begrip niet eindeloos. “Na de heksenjacht van deze zomer heeft Conner wel een joker verdiend. Maar goed, je krijgt er zo ook maar één. Geen tien.”

Rousseau zelf heeft de partij maandagochtend verteld dat hij klare wijn zal schenken over de zaak zodra hij verhoord is en weet wat er in het pv staat. Volgens informatie van De Morgen wordt hij nog deze week verhoord.

HLN en VTM Nieuws tekenen verzet aan tegen publicatieverbod 

Het Laatste Nieuws tekent samen met VTM Nieuws officieel derdenverzet aan tegen het publicatieverbod dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau via de rechtbank afdwong. Hij hield op die manier een artikel én een reportage tegen, over ‘mogelijk racistische uitspraken’ op café. Experts noemden het verbod eerder al ‘ongrondwettelijk’.

In theorie zou de zaak donderdag ingeleid kunnen worden. Maar HLN en VTM Nieuws verwachten dat de advocaat van Rousseau wellicht tijd zal vragen om te antwoorden en dat de zaak dan ook even uitgesteld zal worden. Een uitspraak zal op die manier wellicht nog een paar weken op zich laten wachten. 

De grote vraag is: brokkelt de steun in de partij af als straks zou blijken dat hij effectief racistische commentaren gemaakt heeft op een dronken nacht in Sint-Niklaas? Of heeft Rousseau, het gezicht van de wederopstanding die Vooruit in de peilingen maakt, in zijn partij zo’n état de grâce bereikt dat ook dat hem vergeven wordt?

De socialistische top fietst behendig om die vraag heen. Overal klinkt hetzelfde antwoord: als er iets onoorbaars aan de hand is, zal dat wel te gepasten tijde naar buiten komen, en dan zal Rousseau zich daar op dat moment wel over verantwoorden. “Maar op dit moment is er geen enkele discussie en staat het partijbureau unaniem achter hem”, zegt een vertrouweling van de voorzitter.

En hoe is de stemming buiten het partijhoofdkwartier?

Voor de rode oude garde is het duidelijk: Rousseau is het slachtoffer van een beschadigingscampagne. “Er wordt jacht op hem gemaakt”, reageert oud-minister en -burgemeester Louis Tobback. “Dat ligt er nu toch metersdik op? Ik heb hier ervaring mee, hé, met Agusta is er ook van alles gezocht om ons te beschadigen. Het is overduidelijk dat men Conner op alle mogelijke manieren wil raken. Wie? Dat moet u maar onderzoeken.”

Willy Claes, het voormalige Limburgse boegbeeld, wil zich niet uitlaten over de gebeurtenissen van de voorbije weken zelf. “Ik weet daar te weinig over.” Maar hij wil wel iets kwijt over de informatie die hij naar eigen zeggen uit heel betrouwbare bron heeft. “In aanloop naar de verkiezingen zal rechts er álles aan doen om Vooruit en PS onderuit te halen. Bij Vooruit wordt hierbij bewust de reputatie van onze populaire voorzitter besmeurd.”

Volgens oud-minister Claes moet er binnen Vooruit “heel dringend” samengezeten worden over de vraag hoe de partij deze aanvallen kan weerstaan. “La fête ne fait que commencer - het zal nog erger worden.”

Bij lokale afdelingen wordt het nieuws vanuit ‘Brussel’ met opgetrokken wenkbrauwen gevolgd. Toch lijkt Rousseau nergens ter discussie te staan. Van openlijke kritiek is alvast geen sprake. Het verst dat men - vandaag - wil gaan, is een anonieme kritische kanttekening links of rechts. Een belangrijke lokale pion zegt zo: “Inhoudelijk maakt hij sterke keuzes en hij managet onze partij als de beste. Waar ik me soms wel zorgen om maak, is dat zijn persoonlijk leven zijn politiek metier - dat hij heeft - onderuit zal halen.”