Van YouTube naar Pukkelpop, ‘De Slimste Mens’ en misschien Eurosong: Joost Klein (25) droomt groot

In 2021 leerde Vlaanderen YouTuber Acid kennen in ‘De Slimste Mens ter Wereld’, dit najaar is zijn Friese vriend Joost Klein (25) aan de beurt. Het grote publiek maakt binnenkort kennis met de gekke Nederlander die de omtrek van ons belgenland op zijn bil liet tatoeëren.

Eline Debie

Ben je jonger dan pakweg 25 jaar, dan kan je dit artikel waarschijnlijk overslaan. Joost Klein is een fenomeen bij de jeugd. Al drie keer kreeg hij een plek op het hoofdpodium van Pukkelpop, drie keer zette hij de weide - ondanks het vroege uur - in brand. In 2022 deed hij hetzelfde op de mainstage van Rock Werchter, bijgestaan door Walter Grootaers. Ze brachten een remix van Ik wil je met een stevige beat onder. De aanwezige dertigplussers stonden erbij en keken er vol verwarring en/of verwondering naar. Een enkeling met grijzende haren deed gewoon mee.

LEES OOK. Dit zijn de kandidaten van ‘De Slimste Mens ter Wereld’

Een show van Joost Klein is een knotsgekke wervelwind van energie, beats en “bitches”. Maar wie goed luistert en de schunnige taal negeert, merkt dat hij meer is dan een grofgebekte roeptoeter. Joost brengt luchtigheid in zware thema’s als verlies en mentale gezondheid. Hij is geen virtuoos, maar spreekt de taal van de jongeren van vandaag, die zijn liedjes zonder fout begrijpen en meeschreeuwen. Wanneer hij in november in de Lotto Arena staat met zijn show Joost Klein, Droom Groot, zal dat niet anders zijn.

Selfmade

Joost Klein mag zichzelf een selfmade kerel noemen. Hij begint vroeg te bouwen aan zijn dromen. Op 10-jarige leeftijd start hij een YouTube-kanaal onder de naam EenhoornJoost. Hij deelt daar “vage shit”, zoals hij het zelf beschrijft. Absurde sketches en vlogs waar vandaag amper iets van terug te vinden is, maar die de eerste stap naar zijn succes zijn.

Joost Klein begint als jonge tiener te posten op YouTube onder de naam EenhoornJoost. Hij verwijderde later veel video’s van het internet.© Instagram

YouTube was een soort therapie voor Joost. “Dingen maken verzacht de pijn”, vertelt hij in 2020 in de talkshow Danira. Er is wat pijn te verzachten in het leven van Klein. De Nederlander wordt op jonge leeftijd wees. Wanneer hij twaalf jaar oud is, sterft zijn vader aan kanker. Een jaar later treft hij zijn moeder dood in de zetel aan, nadat ze een hartstilstand kreeg. Op het sterfbed van zijn vader belooft hij hem schrijver te worden. Hij begint teksten neer te pennen.

“Al de rest is voortgevloeid uit YouTube”, aldus Joost. Zijn muziekcarrière, maar ook zijn afscheid van de middelbare school. Joost vlogt hoe hij naar huis gestuurd wordt van Rome-reis omdat hij overlast veroorzaakte. De school is allesbehalve tevreden met de toon van de video en stuurt hem van school. Het betekent het einde van zijn academische carrière, maar het begin van zijn groeiende populariteit op het platform.

Eerste optreden in Antwerpen

Op datzelfde YouTube-kanaal begint de 19 jaar oude Joost in 2016 zijn muziek te delen. Hij scoort een contract bij platenlabel Top Notch nadat single Bitches over het miljoen views gaat. De eigenwijze Nederlander werkt echter liever voor zichzelf en start een jaar later zelf een firma, Albino Sports.

Donnie (links) en Joost Klein.

Zijn echte opkomst in de muziekwereld heeft Joost voor een groot deel aan rapper en goede vriend Donnie te danken, zegt hij. De langharige Nederlander scoorde bij ons bescheiden hits met De tuinslang en Snelle planga. Hij nam Joost in 2017 voor het eerst mee op tournee, naar de Trix in Antwerpen nog wel. Alleen had de muzikant destijds amper geld. Hij woonde in een antikraakpand.

“Ik had geen flauw idee hoe ik in Antwerpen moest geraken, ik dacht dat ik de FlixBus moest nemen”, vertelt hij in Het Nieuwsblad. “Tot een goeie vriend van me via het internet heel goedkope treintickets fikste en een hotel boekte. Nou, vanaf toen was hij mijn tourmanager. Op die manier heb ik spelenderwijs m’n hele team samengesteld.” Vandaag wordt Joost nog altijd omringd door vrienden uit het middelbaar en de lagere school.

Liefde voor België

De voorbije jaren gaat de carrière van Joost hard, vooral in ons land. Hij vergroot zijn bekendheid door samen te werken met YouTuber Nathan ‘Acid’ Vandergunst aan zijn eerste single Go, Acid!. Op Pukkelpop 2022 zorgt de West-Vlaming ervoor dat het optreden van Joost in alle kranten belandt door van het podium in het publiek te springen. Hij verwondt verschillende fans in het publiek en moet 1.200 euro schadevergoeding betalen voor het vernielen van iemands smartphone.

Ook De Kreuners-frontman Walter Grootaers gaat een samenwerking aan met Joost. Hij leert het tieneridool kennen via de vriend van zijn dochter Luca, die bevriend is met de Nederlander. De twee nemen een nieuwe versie en videoclip van Ik wil je op en brengen het lied op Rock Werchter 2022.

Joost praat vol lof over het Belgische publiek. “De liefde die ik hier krijg is van in het begin belachelijk groot. Het publiek schreeuwt alle teksten mee. Meer dan in Nederland eigenlijk, daar word ik niet eens op de radio gedraaid”, zei hij vorig jaar nog. “Best gek.” Joost liet de liefde vereeuwigen met een tatoeage: hij heeft de Belgische kaart op zijn bil staan.

Liefde in Europa?

De dromen van Klein reiken echter verder dan de grenzen van de Lage Landen. Afgelopen zomer scoorde hij al een nummer-één-hit in Duitsland en Oostenrijk, maar zijn allergrootste droom is een deelname aan het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse radiozender 3FM startte in september een petitie om Joost naar Malmö te krijgen in 2024. Studio Brussel schaarde zich mee achter de campagne. Intussen werden meer dan 25.000 handtekeningen verzameld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nederlandse kandidaten konden zich tot en met 30 september aanmelden voor de Eurosong-selectie. Er zijn maar liefst 300 inzendingen waartussen een commissie zal kiezen. Pas half december wordt de beslissing bekendgemaakt. Het wordt nog een paar spannende maanden voor Joost.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER