Bedwantsen bezorgen Parijzenaars jeuk, maar hoe zit dat bij ons?

Moeten we vrezen voor een bedwantsenplaag zoals in Parijs? Die vraag stelt zich nu de Franse hoofdstad overspoeld wordt met meldingen over bedwantsen op openbare plaatsen. Bestrijder Gert Vandercruys stelt gerust: "ik heb alleszins geen weet van bedwantsen in metro's of op andere openbare plaatsen hier". Zijn bestrijdingsdienst ziet het aantal oproepen wel al een aantal jaar stijgen.

"Een jaar of 10 geleden kregen we 300 oproepen per jaar, nu krijgen we er een pak meer dan 1.000 per jaar. We merken dus wel dat het aan het toenemen is", vertelt Gert Vandercruys van bestrijdingsdienst Anticimex in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Toch moeten we volgens hem niet meteen vrezen voor toestanden zoals in Parijs. Daar volgen de meldingen van bedwantsen op openbare plaatsen elkaar in sneltempo op. Er zijn onder meer plagen in metro's, treinen en bioscopen. 

"Het is niet uitzonderlijk dat de beestjes daar opduiken", stelt Vandercruys. "Bedwantsen komen meestal in bed voor omdat de gastheer – de mens in de meeste gevallen – daar veel aanwezig is. Maar als ze meegenomen worden naar plaatsen waar veel mensen komen, hebben ze daar ook voldoende voeding en gaan ze zich daar ontwikkelen."

Vervelend, maar niet gevaarlijk

Van bedwantsenplagen op openbare plaatsen in ons land, heeft Vandercruys geen weet. Hij benadrukt bovendien dat ze vervelend zijn, maar niet gevaarlijk. "Het is niet leuk als die beestjes er zijn en zeker niet als ze talrijk aanwezig zijn. Maar er zijn tot nu toe geen bewijzen dat ze ziektes overdragen."

Wat is een bedwants?

Bedwantsen zijn bruinrode insecten met zes pootjes, ongeveer 5 tot 8 millimeter groot. Ze leven van het bloed van mensen en dieren en zijn vooral 's nachts actief. Hun eitjes leggen ze vaak in de zomen van matrassen, vandaar de naam. Die eitjes zijn wit en ongeveer 1 millimeter groot.

Niet iedereen heeft bovendien last van de beet van een bedwants. "Het is zo dat ongeveer 70 procent van de mensen een allergische reactie vertoont na een beet. Er zijn dus een aantal mensen die gestoken worden, maar dat niet merken."

Warmte als wapen

Wie toch last heeft van bedwantsen in huis, kan het beste naar een bestrijdingsdienst bellen. "Bij Anticimex maken we gebruik van hitte om eiwitstolling teweeg te brengen waardoor je de eitjes, de jonge stadia en volwassen stadia volledig gaat doden."

Insecticiden zijn volgens Vandercruys niet de oplossing. "Dat is de traditionele manier, maar een groot aantal van die beestjes is resistent geworden aan die producten. Als je zeer lokaal een plaag hebt van bedwantsen en ze bestrijdt met pesticiden, jaag je ze gewoon weg."

"Met hitte is er dus wel degelijk een oplossing voor plagen, maar het blijft een vrij technische ingreep. Wij kunnen een kamer of bijvoorbeeld een trein wel opwarmen tot 60 graden en die temperatuur lang aanhouden, maar dat is niet op twee minuten gebeurd."

BELUISTER - Het volledige gesprek met Gert Vandercruys van bestrijdingsdienst Anticimex in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen