Copyright 2023 Associated Press. All rights reserved

VN-Veiligheidsraad geeft groen licht voor veiligheidsmacht voor Haiti

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gestemd voor een internationale veiligheidsmacht voor het Caraïbische land Haïti. De troepenmacht zal door Kenia worden geleid en moet de Haïtiaanse politie bijstaan in de strijd tegen het bendegeweld. Haïti drong al een tijdje aan op zo'n troepenmacht omdat het straatarme land het bendegeweld maar niet onder controle krijgt.

Haïti, op het westelijke deel van het Caraïbische eiland Hispaniola, zakt de laatste jaren weg in een chaos van oncontroleerbaar geweld. De bevolking wordt geterroriseerd door zwaarbewapende straatbendes, die soms ook banden hebben met de drugsmaffia. Er is ook sprake van, seksueel geweld en ook het aantal ontvoeringen is gestegen. Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 2.400 doden gevallen bij het bendegeweld. Daarnaast zijn er 902 gewonden gevallen en zijn meer dan 950 mensen ontvoerd. 

De Haïtiaanse overheid is te zwak om het geweld onder controle te krijgen. Bovendien bemoeilijkt het geweld de voedselbevoorrading. Volgens de Verenigde Naties lijdt bijna de helft van de elf miljoen inwoners aan acute honger.

Wanneer de internationale troepenmacht naar Haïti wordt gestuurd, is nog niet duidelijk. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken moet dat "in de komende maanden" gebeuren, volgens zijn Keniaanse collega Alfred Mutua moeten de troepen tegen 1 januari "of vroeger" ter plaatse zijn.

Het is ook nog niet duidelijk hoe groot de troepenmacht zal zijn. De Keniaanse regering wil 1.000 politieagenten afvaardigen. Daarnaast hebben ook Jamaica, de Bahama's en de eilandenstaat Antingua en Barbuda toegezegd om manschappen te sturen. 

Meest gelezen