Wopke Hoekstra© AFP

Kandidaat-Eurocommissaris Hoekstra schaart zich achter Europese klimaatdoelstelling

Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra schaart zich achter de Europese klimaatdoelstelling die een reductie van de broeikasgassen van 90 procent tegen 2040 voorschrijft. Dat bleek maandagavond in het Europees Parlement, waar de 48-jarige Nederlander het vuur aan de schenen wordt gelegd tijdens een drie uur durende hoorzitting.

gli
Bron: BELGA

Hoekstra is door de ontslagnemende regering in Den Haag voorgedragen als opvolger van Frans Timmermans, die als boegbeeld van de linkerzijde in november een gooi wil doen naar het premierschap van Nederland. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen accepteerde de voordracht, en wil Hoekstra net als Timmermans de klimaatportefeuille toevertrouwen. Daarvoor moet hij echter eerst een hoorzitting in het Europees Parlement doorstaan. 

In zijn schriftelijke antwoorden ter voorbereiding van de hoorzitting verzekerde Hoekstra al dat hij zich zou inzetten voor de goekeuring van de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Dat beaamde hij maandagavond. “Ik wil de nalatenschap van het Europees Parlement voortzetten, continuïteit brengen en alle mogelijkheden aangrijpen om onze ambitie te verhogen”, sprak de christendemocraat. 

Hoekstra benadrukte ook dat hij er spijt van heeft tijdens de coronapandemie de zuidelijke lidstaten te hebben geschoffeerd. Hij hield toen als minister van Buitenlandse Zaken te weinig rekening met de realiteiten in het zuiden van Europa, gaf hij aan. 

Verleden bij Shell

Wat de Europese klimaatambities betreft bevestigde Hoekstra dat hij wil ijveren voor een reductie van de broeikasgassen met 90 procent tegen 2040. De Europese Commissie heeft de reductiedoelstelling vastgelegd op 90 à 95 procent. 90 procent zou haalbaar moeten zijn voor burgers en bedrijven, vond de Nederlander, die ook verklaarde voorstander te zijn van een taks op vliegtuigbrandstof en het afschaffen van subsidies op fossiele energie. Die laatste wil hij niet meer zien terugkeren in de volgende Europese meerjarenbegroting, die in 2027 ingaat. 

Meerdere Europese Parlementsleden stelden zich tijdens de hoorzitting openlijk vragen bij de geloofwaardigheid van de kandidaat-Eurocommissaris. Voor zijn politieke carrière was hij onder meer aan de slag bij oliegigant Shell en consultant McKinsey. Maar “ik zal volledig onafhankelijk zijn”, verzekerde Hoekstra. Elders klonk kritiek op de voornemens van de Nederlander, die “te vaag” zouden zijn. 

Na afloop van de hoorzitting komen de coördinatoren van de verschillende politieke fracties samen om een advies op te stellen. Voor een positief advies is er een tweederdemeerderheid nodig. Dat vereist de steun van de drie traditionele politieke families (EVP, S&D en het liberale Renew), plus een vierde partij: de conservatieve ECR of de groenen. Nadien volgt ook een stemming in plenaire zitting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer