© imageBROKER/Oleksandr Latkun

Consument zal kunnen kiezen voor meest duurzame manier om pakjes te leveren

Een nieuwe tool zal consumenten tonen wat de impact is op milieu en samenleving van het pakje dat ze online hebben besteld. En wat de meest duurzame leveringsoptie is.

Bron: BELGA

De nieuwe berekeningstool – Smartdrop – is ontwikkeld door handelsfederatie Comeos, in samenwerking met VUB-onderzoeksgroep Mobilise. Smartdrop brengt in kaart wat de impact is van leveringen van pakjes die online zijn besteld. Denk bijvoorbeeld aan extra fileleed, uitstoot van CO₂ of geluidshinder.

De impact van e-commerce op de samenleving is alvast groot. Dagelijks worden in ons land alleen al ongeveer een miljoen online bestelde pakjes afgeleverd, goed voor geraamde kosten voor de maatschappij van jaarlijks 188 miljoen euro, becijferde VUB Mobilise

Die impact kan evenwel worden verkleind, door te kiezen voor de meest duurzame leveroptie. Dat kan bijvoorbeeld een afhaalpunt zijn, de winkel zelf, het werk of thuis. “Door slimmer om te gaan met onze leveringsmethodes, kunnen we de impact al heel wat verlagen”, zegt professor Koen Mommens van VUB Mobilise. Kiezen voor de meest duurzame optie kan de impact op de maatschappij met 21 procent doen afnemen.

Concreet toont Smartdrop de handelaars welke leveringsoptie tussen het distributiecentrum en de consument het meest duurzaam is. De uiteindelijke beslissing ligt bij de consument. Comeos verwacht dat de eerste toepassingen eind dit jaar op Belgische webshops te zien zullen zijn.

Overheidsgeld

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) trok geld uit voor de ontwikkeling van de tool. Daar is vraag naar, klinkt het. Zestig procent van de Belgen wil immers op een duurzame manier pakjes thuis krijgen. “Die helpen we. Klanten van deelnemende winkels zien binnenkort of het duurzamer is om bijvoorbeeld iets thuis of in een pakjespunt te laten leveren. Het is uiteraard de bedoeling dat ook andere winkels het systeem zullen aanbieden voor hun e-shoppende klanten”, aldus de minister. Bovendien kan de tool ook het bewustzijn verscherpen van wie niet bezig is met milieuvriendelijkheid en online bestellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer