Advocaten vragen enkelband voor stiefzoon die barones doodschoot: “Hij is nog een schim van wie hij was”

Komt Nicolas Ullens (57), de man die zijn stiefmoeder Myriam Lechien (70) met zes kogels om het leven bracht, weldra vrij met een enkelband? Zijn advocaten pleitten er maandag een tweede maal voor. Ullens zelf is vijftien kilo vermagerd. “Hij is nog een schim van wie hij was.”

Annelies Baeten

Geen losse pull met kap van Superdry deze keer, maar een hemdje met keurige trui. Zo verscheen Nicolas Ullens maandag even na 14 uur voor de raadkamer van Nijvel. Zijn advocaten Dimitri de Béco en Jean-Philippe Mayence hielden voor een tweede maal op rij een pleidooi om hun cliënt vrij te laten met een enkelband. Volgens hen vormt Ullens geen gevaar voor de maatschappij en is hij ook niet van plan om op de vlucht te slaan. Op die manier zou hij zijn proces thuis kunnen afwachten. De man is na zes maanden binnen de gevangenismuren vijftien kilogram afgevallen. “Hij is nog een schim van wie hij ooit was”, zo klinkt het.

Voor ogen doodgeschoten

Voormalig lid van Staatsveiligheid Nicolas Ullens schiet op 29 maart zijn stiefmoeder Myriam Lechien dood als ze samen met haar man baron Guy Ullens (88) de oprit van hun villa in het Waalse-Brabantse Ohain verlaat. Ullens is een uur voordien zijn beklag komen doen wanneer hij verneemt dat Myriam de ouderlijke villa te koop heeft gezet. Wanneer het koppel met een Volkswagen Golf het 11 hectaren grote erf afrijdt, botsen ze op Nicolas Ullens. Hij rijdt de wagen klem met zijn Dacia Dokker, stapt uit en vuurt zes kogels af op zijn stiefmoeder die aan het stuur zit. De baron ziet alles voor zijn ogen gebeuren. Zijn geliefde Myriam overlijdt ter plekke. Hij raakt gewond door een afgeketste kogel in zijn been. Zijn zoon rijdt weg en gaat zich een uur later aangeven bij de lokale politie.

Nicolas Ullens met Superdry pull aan tijdens de reconstructie van de feiten in Ohain, bijgestaan door zijn advocaten.© BELGA

Volgens L’Avenir schoot Ullens de kogels af met een Glock 26, een semiautomatisch handvuurwapen. Hij had ook nog een tweede patroonhouder bij zich. Volgens onze informatie ging de man geregeld schieten in een professionele schietstand en was hij dat ook die bewuste dag van de moord van plan. Het wapen lag in zijn wagen.

Was hij zichzelf niet?

Zes maanden na de feiten is het onderzoek nog steeds in volle gang. Zoals gebruikelijk bij een moordonderzoek werd Ullens door een of meerdere psychiaters onderzocht. De psychiaters bekeken onder meer zijn geestestoestand op het moment van de feiten van naderbij. Volgens gerechtelijke bronnen bevatten de eerste rapporten elementen die “in zijn voordeel” zouden kunnen spelen. Lees: was Ullens zichzelf niet op het moment dat hij de feiten pleegde?

Mimi Ullens werd door haar stiefzoon afgemaakt met zes kogels.© Getty Images

De advocaten van de man benadrukten eerder dat de feiten niet het gevolg waren van een financiële twist binnen de familie, maar dat hij “gedreven werd door veel diepere en complexere menselijke gevoelens.” Dat de relatie moeilijk lag tussen de barones en haar stiefkinderen was al langer bekend. De baron benadrukte nadien wel dat zijn vrouw allesbehalve de ‘boosaardige stiefmoeder’ was zoals ze werd afgeschilderd. Volgens hem deed ze meermaals verwoede pogingen om de relatie met haar stiefkinderen aan te halen.

Geen bezoek van vader

Nicolas Ullens krijgt in de gevangenis geregeld bezoek van zijn vrouw, kinderen, broers en zus. De baron zelf liet zich nog niet zien. Het water tussen vader en zoon is duidelijk te diep. Gisteravond was de beslissing van de raadkamer over de aanvraag van de enkelband nog niet gekend.

Advocaat Dimitri de Béco.© Marc Gysens

Advocaat Jean-Philippe Mayence© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer