Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Ali Alhaj Mahmoud veroordeeld tot 30 jaar cel voor moord op Daniel (9) in asielcentrum Broechem

BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIEREBeeld BELGA

Ali Alhaj Mahmoud (25) is veroordeeld tot dertig jaar opsluiting voor de gijzeling die vier jaar geleden fataal afliep voor de negenjarige Daniel in het asielcentrum van Broechem. Het openbaar ministerie had ook vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd, maar daar werd niet op ingegaan.

Daniel verdween op 22 april 2019 in het asielcentrum van Broechem, waar hij samen met zijn moeder, tante en nichtje verbleef. Zijn moeder ontving enkele uren later een bericht waarin 100.000 euro losgeld werd geëist, maar later zou blijken dat haar zoontje toen al verstikt was met een T-shirt en achtergelaten in een gracht. Zijn lichaam werd daar twee dagen later teruggevonden. Ali en Fahmi, die ook in het asielcentrum verbleven, kwamen al snel als verdachten in beeld.

De advocaten van Ali hadden de feiten niet betwist en schuldig gepleit. De verdediging van Fahmi ontkende iedere betrokkenheid en had de vrijspraak gevraagd. De jury zag inderdaad onvoldoende materiële bewijzen om boven iedere redelijke twijfel tot zijn schuld te besluiten.

Op paasmaandag 2019 verdween de 9-jarige Daniel in het asielcentrum van Broechem. Het bleek om een ontvoering te gaan. De jongen overleefde het niet.Beeld PLA

“Het onderzoek werd onvolledig en slordig gevoerd en bepaalde elementen werden niet tijdig nagegaan. De wedersamenstelling werd niet correct uitgevoerd, want die gebeurde niet in een gracht, waar het slachtoffer makkelijker in bedwang kon worden gehouden. Volgens de wetsdokter was het weliswaar logischer dat de feiten door twee personen werden gepleegd, maar uit de letsels kon niet worden afgeleid of ze door één of twee personen werden toegebracht”, motiveerde de jury.

Centjes

Volgens de jury werd het plan om Daniel te ontvoeren bedacht door Ali. Hij liep namelijk al langer met het idee rond om een kind te ontvoeren voor losgeld en had dat ook aan een vriend in Libanon verteld. Dat Fahmi mee de vuilniszak was gaan ophalen en mee touwen uit het voetbalnet had gesneden, betekende nog niet dat hij wetens en willens betrokken was bij de voorbereidingen van de ontvoering.

Lees ook

‘Wat het voor de moeder nog moeilijker maakt, is dat ze beide beklaagden goed kent’: Eline Bergmans over de uitspraak

‘In blok C zitten gevaarlijke mensen’: het assisenproces over gijzeling en dood van Daniel (9) in asielcentrum van Broechem

Ali erkende dat hij Daniel had meegelokt met de belofte aan centjes, maar beweerde dat het Fahmi was die de jongen had overmeesterd en versmoord met het T-shirt. De jury vond die verklaring niet in overeenstemming met het sporenonderzoek. Het DNA van Ali werd immers op het T-shirt aangetroffen en het bloed van Daniel zat op de jeans van Ali. Van Fahmi werden geen sporen op de plaats delict aangetroffen.

Fahmi verklaarde dat hij de sleutel van zijn kamer was gaan ophalen en dat hij pas ter plaatse kwam toen Daniël al dood was. De jury vond die uitleg plausibel, maar vond het wel uiterst verwerpelijk dat hij toen niets had ondernomen. Fahmi had evenmin een aanwijsbaar motief. Volgens zijn voogd had hij geen plannen om terug te keren naar Libanon, waar hij geld voor nodig zou hebben gehad.

‘Onrechtvaardig’

De jury vond dat er sprake was van twijfel, die in zijn voordeel moest spreken. Fahmi werd bijgevolg vrijgesproken. Voor de familie van Daniël kwam dat hard aan. Zijn moeder begon na de uitspraak hysterisch te roepen. “Dit is onrechtvaardig. Door zijn vrijspraak is mijn zoon een tweede keer vermoord!”. De politie kwam meteen tussen om te vermijden dat de situatie uit de hand zou lopen. “Het maakt niet uit of je hier een kind vermoordt. Dit is België”, reageert ze nog achteraf.

Fahmi werd maandagnacht nog terug overgebracht naar het Vlaamse detentiecentrum in Beveren. Dinsdag komt hij wellicht vrij. “We zijn tevreden dat de jury ons standpunt gevolgd is. Maar we staan hier niet met blije gezichten, want dit blijft een afschuwelijke zaak”, zei zijn advocaat Bart De Schrijver na afloop.