Neurochirurg Steven De Vleeschouwer (KU Leuven) is gespecialiseerd in hersentumoren.
Volledig scherm
PREMIUM
Neurochirurg Steven De Vleeschouwer (KU Leuven) is gespecialiseerd in hersentumoren. © Getty Images/UZ Leuven

“1 op de 2 patiënten sterft binnen de 15 maanden na de diagnose”: 5 vragen over hersentumoren beantwoord

Jente Pironet (32), de zanger van Portland, heeft maandag op StuBru voor het eerst gesproken over de kwaadaardige hersentumor waarvoor hij in behandeling is. Elk jaar worden in ons land tussen de 600 en 800 nieuwe gevallen gedetecteerd. Zijn er manieren om je risico op een hersentumor te verkleinen? Kan je ervan genezen? En bestaan er ook goedaardige hersentumoren? Neurochirurg Steven De Vleeschouwer (UZ Leuven) legt uit.

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.