Direct naar artikelinhoud
DM ZaptTerzake

De nieuwe VRT-studio kreeg een ledwand van 33 meter breed en 4 meter hoog. Maar de Reyerslaan is nu eenmaal The Strip in Las Vegas niet

Pieterjan De Smedt in het nieuwe decor van 'Terzake'.Beeld VRT

Pieter Dumon zet de blik op oneindig. Vandaag: de nieuwe multifunctionele studio mét immense ledwand van Terzake en De afspraak.

We moesten er even op wachten – de deadline begin september werd net niet gehaald – maar sinds deze week zitten Terzake en De afspraak helemaal in het nieuw. En omdat ook duidingsprogramma’s wel een vleugje spektakel kunnen gebruiken, werden voor die nieuwe look kosten noch moeite gespaard. Beide programma’s worden voortaan de wereld ingestuurd vanuit een gloednieuwe multifunctionele studio. Met als absolute blikvanger een – naar eigen zeggen immense – ledwand van 33 meter breed en 4 meter hoog.

Nu zijn ledwanden tegenwoordig een dingetje in medialand. Afgelopen weekend opende in Las Vegas The Sphere de deuren. Een bolvormige concertzaal omgeven door ledwanden van een formaat die de ‘immense’ wand van Terzake en De afspraak eerder nietig doen lijken. De Reyerslaan is duidelijk The Strip niet. Dat was ook aan de line-up te merken. Waar in Las Vegas een orkestje met de naam U2 ten dans kwam spelen om de opening van The Sphere de nodige luister bij te zetten kwamen bij Terzake Zuhal Demir en Tom Van Grieken langs om de eerste uitzending vanuit de nieuwe studio te vieren. Zoals we al zeiden, de Reyerslaan is The Strip niet.

Die affiche belette Pieterjan De Smedt, presentator van dienst, niet om de kijker alle hoeken van de nagelnieuwe studio te laten zien. Centraal staat nog steeds een tafel, waar de headliners van die avond een plaatsje krijgen. De ledwand op de achtergrond laat toe om tijdens het gesprek beelden en infografieken te laten zien die moeten ondersteunen wat aan de tafel wordt gezegd. Helemaal nieuw is de kleine desk voor een-op-eeninterviews.

En dat is nog wat wennen, zo bleek tijdens de eerste aflevering. Terwijl De Smedt sociologe Cecil Meeusen de pieren uit de neus vroeg, was in een ruimer beeld – dat waarschijnlijk moest demonstreren hoe immens de nieuwe studio wel is – te zien hoe Demir en Van Grieken onwennig om zich heen zaten te kijken.

Dit verklaart misschien waarom Bart Schols, die met De afspraak ook naar de nieuwe studio verhuisde, voor wat meer zekerheid koos. Buiten de nieuwe tafel, de rode achtergrond en de net iets dynamischere animaties op de achtergrond, was tijdens zijn eerste aflevering eigenlijk amper te merken dat die in een multifunctionele studio met immense ledwand was opgenomen. Het multimediale spektakel waar we op hadden gehoopt valt dus voorlopig nogal tegen.

Maar er is nog hoop. Binnen twee weken verhuist immers ook De zevende dag naar de nieuwe studio. Dé kans om dit programma een broodnodige stroomstoot door het palliatieve lijf te jagen. We denken bijvoorbeeld aan een virtuele dj-booth vanwaaruit Lieven – Satanic Samba – Verstraete de muzikale overgangen tussen de gesprekken kan verzorgen. Of misschien komt als eerste liveband U2 wel langs? Die hebben nu toch een ledshow in de aanbieding. IJdele hoop, waarschijnlijk. De Reyerslaan is nu eenmaal The Strip niet.

Terzake, van maandag tot vrijdag op VRT Canvas, om 20 uur

De afspraak, van maandag tot donderdag op VRT Canvas, rond 20.30 uur