© UGent - illustratiebeeld elektrische fietsers in Gent

Gent experimenteert met verhuur van e-bikes voor studenten: "Helpt jongeren die verder van campus wonen"

De Fietsambassade, dat is de fietsdienst van de stad Gent, verhuurt sinds vorig jaar elektrische fietsen aan studenten. Het experiment slaat na een jaar aan, want bijna alle aangeboden fietsen zijn dit academiejaar verhuurd. “Het experiment kwam er na een bevraging bij studenten, het is handig voor wie  verder van de campus woont”, klinkt het bij de stad. 

Vorig jaar begon De Fietsambassade, de fietsdienst van de stad Gent, met het aanbieden van e-bikes voor studentenverhuur. Het experiment kwam er na een grote tevredenheidsbevraging. Al enkele jaren verhuurt de dienst gewone stadsfietsen, jaarlijks worden er zo’n 8.000 abonnementen afgesloten. De 30 nieuwe elektrische fietsen konden eerst op weinig belangstelling rekenen, nu zijn ze zo goed als allemaal verhuurd. Het voordeel voor studenten is dat de fietsdienst gratis tussenkomt om slijtage te herstellen. 

Duizenden gewone fietsen en 30 e-bikes

Heel wat studenten in Gent brengen een eigen fiets mee naar de stad om er zich te verplaatsen. Toch zitten ook de fietsverhuurdiensten in de lift. De Fietsambassade in Gent voorziet duizenden fietsen die studenten voor een periode van drie maanden tot één jaar kunnen huren. Voor een gewone fiets schommelen de prijzen tussen de 45 en de 80 euro, plus een verzekering. Er moet ook een waarborg betaald worden, maar die krijgen studenten terug als de fiets in goede staat wordt ingeleverd. 

Sinds vorig jaar biedt De Fietsambassade e-bikes aan. De nood bleek uit een enquête. De fietsdienst voorzag 30 fietsen van verschillende types. Vorig jaar raakten 7 exemplaren verhuurd, nu zijn zo goed als alle exemplaren bezet. De prijzen liggen hoger, tussen de 180 en 760 euro voor drie maanden tot één jaar. "We zien dat er meer interesse is in de e-bikes. Het experiment is er om studenten die verder van de campussen wonen te helpen om zich vlot te verplaatsen", zegt het kabinet van schepen Filip Watteeuw (Groen). 

Andere verhuurdiensten

De Fietsambassade is verbonden aan de stad Gent en biedt daarom voordelige tarieven aan voor studenten van de verschillende hogere onderwijsinstellingen. Daarnaast zijn er echter ook verschillende privéspelers die fietsen aanbieden voor kort- en langverhuur. Ook daar kunnen studenten terecht, al zijn er geen voordeeltarieven. 

Het concept van Swapfiets leunt het dichtst aan bij wat ook De Fietsambassade aanbiedt. Gebruikers huren er een fiets voor een bepaalde periode. Dat kost, afhankelijk van het type, iets meer dan 18 of 73 euro per maand. Alle herstelbeurten zijn inbegrepen, kapotte fietsen worden opgehaald en vervangen door een nieuw exemplaar. 

© Visit - Blue-Bikes aan station Gent-Dampoort

De NMBS biedt aan de stations ook Blue Bikes aan. Gebruikers sluiten een jaarabonnement af (voor 12 euro) en betalen dan extra per rit of huurtijd. De meeste andere privédiensten werken met ‘strooifietsen’. Dat zijn (elektrische) exemplaren die doorheen de stad verspreid opgesteld staan en die gebruikt kunnen worden voor een enkele verplaatsing. Gebruikers kunnen ze dan om het even waar, vaak binnen een bepaalde zone, achterlaten. 

In Gent zijn er onder meer Donkey Republic, Dott en Bolt actief. Gebruikers betalen voor één rit, of sluiten een abonnement af voor een bepaalde periode en kunnen daarbinnen de fietsen gebruiken. Er is ook BAQME, een dienst die uitsluitend elektrische bakfietsen aanbiedt. De strooifietsen vallen wat duurder uit, maar de gebruiker moet ze nooit laten herstellen en moet ook zelf geen plaats zoeken om ze op te stellen. Daarnaast zijn er ook verschillende autodeeldiensten (Dégage, Cambio en Battmobility) die fietsen verhuren. 

Meest gelezen