Kan Wopke Hoekstra overtuigen als nieuwe Europees commissaris voor de Green Deal?

De Nederlandse politicus Wopke Hoekstra werd maandagavond aan de tand gevoeld tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. Hoekstra, een christendemocraat, moet ‘klimaatpaus’ Frans Timmermans vervangen als Europees commissaris voor Klimaatactie. De vraag is echter hoe geloofwaardig hij is. Hij toonde zich eerder een koele minnaar van de Europese Green Deal.

Waarom is dit belangrijk?

De progressieve Frans Timmermans keert terug naar de Nederlandse politiek. Nederland schoof al snel een vervanger naar voren, Wopke Hoekstra. Binnen Europa is niet iedereen overtuigd dat hij de juiste man is om het klimaatbeleid van de EU aan te voeren.

In het nieuws: Wopke Hoekstra maakte een bocht van 180 graden.

  • Wat voorafging: Hoekstra, voormalig minister van Financiën en Buitenlandse Zaken voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA), werd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voorgedragen als de vervanger van de sociaaldemocraat Frans Timmermans. Dat deed enige wenkbrauwen fronsen, want het CDA had zich eerder tegen de natuurherstelwet uitgesproken in de Europese EVP-fractie.
  • Tijdens de hoorzitting probeerde Hoekstra he
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer