Dertig jaar cel en terbeschikkingstelling geëist voor dodelijke gijzeling van Daniel (9)

© jvdp

Het openbaar ministerie heeft dinsdag dertig jaar opsluiting en vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd tegen Ali Alhaj Mahmoud (25), die door een Antwerpse assisenjury schuldig werd bevonden aan de gijzeling die vier jaar geleden fataal afliep voor de negenjarige Daniël in het asielcentrum van Broechem (Ranst).

Bron: BELGA

Advocaat-generaal Hildegard Penne zag een verzachtende omstandigheid in zijn jonge leeftijd, waardoor ze niet de levenslange opsluiting vorderde.

Ali had Daniël op 22 april 2019 meegelokt met de belofte aan centjes. Hij had de jongen vervolgens overmeesterd en versmoord met een T-shirt. Daarna had hij een bericht naar zijn moeder gestuurd, waarin hij liet uitschijnen dat de jongen nog leefde en 100.000 euro losgeld eiste. Hij had het geld nooit gekregen en kwam al snel als verdachte in beeld. Het lichaam van Daniël werd twee dagen na zijn verdwijning teruggevonden in een gracht, waar het bedekt was met aarde en schors.

De advocaat-generaal vond de feiten bijzonder ernstig. “Een onschuldige 9-jarige jongen werd gegijzeld en gedood omdat Ali geld nodig had. Hij moest het asielcentrum verlaten, want zijn asielaanvraag werd geweigerd en hij ging gerepatrieerd worden naar Spanje. Honderdduizend euro, zoveel was het leven van Daniël waard. Een zuiver egocentrisch motief, waar het leven van een kind ondergeschikt aan was. Waar ik niet bij kan, is dat Ali het slachtoffer en zijn familie kende. Dat getuigt van een immoraliteit en meedogenloosheid en vind ik eerder verzwarend.”

Buiten de jonge leeftijd van Ali - hij was 20 jaar op het moment van de feiten - zag de advocaat-generaal geen verzachtende omstandigheden. Ali heeft geen blanco strafblad en heeft ook nooit volledige duidelijkheid gegeven over de feiten, wat voor de nabestaanden belangrijk is. Zijn jeugd in een Libanees vluchtelingenkamp aanvaardde ze evenmin. “Hij verklaarde zelf dat hij een gewone, gelukkige jeugd had. Zijn broer vertelde hier wel over een slechte jeugd, met slagen en wapens, maar die broer is wel goed terecht gekomen.”

Penne vorderde dertig jaar cel en vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. “Ik geef hem nog een kans, een kans die Daniël niet kreeg. Ali zal hard aan zichzelf moeten werken om zijn plaats in de maatschappij terug te verdienen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen