Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Armenië negeert waarschuwing uit Rusland en sluit zich aan bij Internationaal Strafhof

Het Armeense parlement dat dinsdag stemde voor ratificatie van het statuut van Rome, het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof.Beeld AP

Het Armeense parlement heeft het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof geratificeerd. Rusland, een militaire bondgenoot van Armenië, noemt de erkenning van het hof ‘een extreem vijandige beslissing’.

De ratificatie zet grote druk op het bondgenootschap tussen Armenië en Rusland. Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitstaan tegen Russisch president Vladimir Poetin wegens verdenking van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Mocht Poetin Armenië bezoeken, dan zijn de Armeense autoriteiten verplicht om hem te arresteren en uit te leveren aan het hof in Den Haag.

Rusland heeft Armenië meermaals opgeroepen om af te zien van erkenning van het Strafhof. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov waarschuwde vorige week dat Armenië met toetreding “een extreem vijandige beslissing” zou nemen.

Maar Jerevan hecht minder aan zijn band met Moskou wegens Ruslands rol bij de Azerbeidzjaanse aanval op Armeense enclave Nagorno-Karabach. Een Russische vredesmacht in de enclave greep niet in. Rusland veroordeelde Azerbeidzjan ook niet voor de aanval van vorige maand.

Afhankelijk van Rusland

Op papier is Armenië nog zwaar afhankelijk van Rusland. Het land is lid van het door Moskou geleide CSTO, een militair bondgenootschap dat net als de NAVO een aanval op een van de lidstaten beschouwt als een aanval op alle lidstaten. Ook verzorgt Rusland al dertig jaar de grensbewaking van de Armeense grens met Turkije, een oude rivaal van Armenië.

Armeens premier Nikol Pasjinjan zegt dat de erkenning van het hof niet tegen Rusland is bedoeld. Zijn minister van Justitie stelde onlangs dat de beslissing nodig is om Azerbeidzjanen te vervolgen voor oorlogsmisdaden in Nagorno-Karabach. Sinds de inval is vrijwel de hele bevolking van de enclave naar Armenië gevlucht uit angst voor moordpartijen door Azerbeidzjan.

In Armenië is veel steun voor aansluiting bij het Internationaal Strafhof. Een meerderheid van de parlementsleden (60 voor, 22 tegen) stemde dinsdag voor ratificatie van het statuut van Rome, het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof dat door 123 landen is geratificeerd.