© Belga

Vlaamse regering laat opmerkingen Raad van State over stikstofdecreet onderzoeken, Jambon waarschuwt voor “dreigende grote impact op activiteiten van alle Vlamingen”

De Vlaamse regering laat het vernietigende advies van de Raad van State op het stikstofdecreet van N-VA en Open Vld grondig juridisch onderzoeken. Dat is dinsdagochtend afgesproken op de ministerraad, zegt minister-president Jan Jambon. Het is de bedoeling om nadien “met een gemengde groep van regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden” tot een “gedragen oplossing” te komen.

tg
Bron: BELGA

De Raad van State waarschuwde gisteren/maandag in een niet-bindend advies voor de ongelijke behandeling in het stikstofdecreet dat N-VA en Open Vld indienden zonder coalitiepartner CD&V. De demarche was het gevolg van de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de nieuwe ethaankraker van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven.

LEES OOK. Chemiebedrijf Ineos: “Politiek moet nu tonen dat het verantwoord kan besturen, om de welvaart van dit land niet te verbanden”

Het advies van de Raad van State “stemt tot nederigheid en verantwoordelijkheid”, verklaarde minister-president Jan Jambon dinsdag na afloop van de extra ministerraad die hij bijeenriep over het dossier. “Het toont aan dat, gelet op de complexiteit, het grote gelijk in dit dossier niet bestaat”.

De Vlaamse regering heeft op het crisisberaad een werkwijze afgesproken. Het advies wordt nu eerst grondig juridisch onderzocht. In eerste instantie moet een jurist van het departement Omgeving een inventaris van de opmerkingen van de Raad van State opmaken en overleggen met drie externe juristen die mogelijke oplossingen moeten uitwerken. De regering zal die pistes vervolgens bespreken met “een gemengde groep van regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden”, om zo “tot een gedragen oplossing te komen”, aldus Jambon. Een timing wordt daar niet op geplakt, al moet het volgens bronnen wel “snel” gaan. De minister-president waarschuwt in dat verband voor de dreigende grote impact “op de activiteiten van alle Vlamingen, gaande van de gewone burger tot de grootste industrieel”.

LEES OOK. STANDPUNT. Als Ineos mislukt, wankelt onze welvaart 

De vraag is of het stikstofdrecreet van N-VA en CD&V nog te redden valt. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verklaarde voor de ministerraad dat het advies van de Raad van State niet per se inhoudt dat alles van tafel moet worden gehaald. “Er zijn opmerkingen, die kunnen we er uithalen en verder onderbouwen”, zei ze. Bij de CD&V betwijfelen ze dan weer of de tekst nog voldoende bij te schaven valt met amendementen en klinkt het dat de regering het “doodlopend spoor” beter kan verlaten. Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens verklaarde dinsdagochtend al dat de politiek “terug naar de tekentafel moet” voor een nieuw stikstofdecreet. “Dit is niet op te lossen met wat lapwerk, men moet van op de grond een nieuw decreet bouwen, samen de hele aanpak herdenken, met betrokkenheid van alle belanghebbenden.”

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft dinsdag beslist om morgen/woensdag een actualiteitsdebat over het advies van de Raad van State (en de mogelijke gevolgen van dat advies) te organiseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER