Themabeeld© Shutterstock

Gefrustreerde man die willekeurige reiziger aanvalt met mes krijgt 30 maanden cel: “Ik was gestresseerd”

Dilsen-Stokkem -

Een 44-jarige man moet 30 maanden naar de gevangenis omdat hij een willekeurige medepassagier aanviel met een mes nadat hij op een lijnbus in Rotem (Dilsen-Stokkem) stapte. “Ik stond al een jaar lang onder stress”, gaf hij als uitleg.

Shauni Deferm

Buiten stress was er ook sprake van het gebruik van drugs en alcohol bij de veertiger, toen hij op 24 november 2022 samen met zijn toenmalige vriendin op een lijnbus in Rotem (Dilsen-Stokkem) stapte. Een van de passagiers op de bus was aan het bellen toen de man uit het niets verwikkeld raakte in een verbale discussie met de veertiger.

Volgens de beklaagde begon het slachtoffer eerst tegen hem te roepen en te schelden, maar getuigen in de bus vertelden het omgekeerde verhaal. Dat werd bovendien ook ondersteund door de camerabeelden op de bus. “Het was beklaagde die plots zelf begon te schreeuwen en een slag uitdeelde. Nadien heeft het slachtoffer een trapbeweging gemaakt om de beklaagde tegen te kunnen houden”, zo sprak de openbare aanklager tijdens de behandeling van de zaak in september. De veertiger kon niet verkroppen dat het slachtoffer zichzelf probeerde te verdedigingen en werkte zijn frustraties op de man uit. Hij haalde een mes boven en sneed het slachtoffer meermaals. “Het ging over zinloos geweld”, aldus de procureur.

30 maanden effectief

De beklaagde stak zijn gedrag op de moeilijke periode in zijn leven: “Ik stond al een jaar onder stress. Ik werd door veel mensen niet geaccepteerd, mijn vader had longkanker en ik ben mijn appartement verloren. Op dat moment barstte de bom en alle frustraties van een heel jaar kwamen eruit. Ik was mezelf niet”, sprak hij. Dinsdagochtend veroordeelde de Tongerse rechter de man tot een celstraf van dertig maanden en een geldboete van 800 euro voor de agressieve aanval. “Effectief?”, klonk het verrast bij de man, die ondertussen al in de gevangenis van Hasselt verblijft. De rechter liet de man na de uitspraak dan ook rechtstreeks terug naar de gevangenis brengen.

Ook de vriendin van de veertiger, die samen met hem op de bus stapte, zou het slachtoffer tijdens heel de heisa een duw gegeven hebben. Daarvoor krijgt ze een celstraf van zes maanden en een geldboete van 400 euro, beide met uitstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer