Mieke Vogels (Groen) zat twintig jaar geleden op de eerste rij, toen de groenen onder de kiesdrempel werden begraven.

Oud-minister Mieke Vogels (Groen) kijkt met déjà vu naar slechte peilingen: “Andere partijen gebruiken ons graag als bliksemafleider”

Mieke Vogels (Groen) moet eens diep zuchten, als journalisten haar wéér vragen of de groenen zich hebben kapotgeregeerd. Een recente horrorpeiling van 6,4% doet dat alleszins vermoeden. Zij zat twintig jaar geleden als Vlaams minister van Welzijn op de eerste rij, toen haar partij onder de kiesdrempel werden begraven. “We zijn misschien te eerlijk in onze boodschap.”

Marnix Int Panis

LEES OOK. Groen tuimelt richting kiesdrempel met 6,4% in nieuwe peiling, partij flirt met exit uit federale regering

“Er wordt veel gekapt op onze partij, door de media en de politiek.” Mieke Vogels spreekt uit ervaring. De groene veteraan uit Deurne mag als eresenator, erekamerlid en erelid van het Vlaams Parlement heel wat politieke insignes opspelden. Vandaag is ze voorzitter van de seniorenafdeling GroenPlus en “grootmoeder met een mening”.

Echt veel tijd voor een babbel heeft ze niet. “Mijn kleinkinderen hebben een pedagogische studiedag: eentje is hard aan het studeren voor een toets wereldoriëntatie. Ik help graag.” En dus gaan we recht op doel, met een van haar legendarische oneliners.

Vivaldi, is dat niet “veel blabla en weinig boemboem”?

Mieke Vogels:(lacht) “Ja, dat denk ik wel. Maar de Vlaamse regering doet het geen haar beter hoor.”

Al dat gekibbel en die blokkering in de politiek: het moet u als oud-minister toch pijn aan de ogen doen?

“Ja. Ik kijk soms met pijn in het hart naar de federale regering, en met buikpijn. Dan komt een minister (Van Peteghem, red.) eindelijk met een mooi fiscaal plan, en dan wordt dat op zo’n platte, demagogische manier van tafel geveegd. Ik snap niet hoe je zo je eigen ruiten kunt ingooien.”

U hebt het over Georges-Louis Bouchez (MR)?

“Inderdaad. Maar het is niet alleen hij: Sammy Mahdi kan er ook wat van.”

En toch zijn jullie het die in de peilingen flirten met de kiesdrempel.

(zucht) “Altijd die kiesdrempel erbijhalen. We staan op 6,4% en er is er foutenmarge van 3,1%. Is dat flirten met de kiesdrempel?”

© Jeroen Hanselaer

Waarom kiest een kwart van de Vlamingen voor uiterst rechts?

“Er is een totaal ongeloof in de politiek. Dát is de achtergrond van die stijging van het Vlaams Belang. We zijn het contact met de kiezer kwijt. We kunnen mensen niet meer overtuigen, en ze willen ook niet overtuigd worden. Ze sluiten zich af voor ons.”

Bijna alle partijen maken die analyse, maar hoe komt dat toch?

“We leven in een spektakelmaatschappij: op alles wordt tegenwoordig zout gestrooid. Ik zie ook een totale individualisering: alles draait tegenwoordig om ‘mijn’ gevoel en ‘mijn’ overtuiging. We moeten veel meer de nadruk leggen op ‘wij’. ‘Samen toekomst maken’: als ik een slogan mocht kiezen voor de partij, zou het dat zijn.”

Klinkt een beetje wollig.

“Kijk, burgers zullen nu eenmaal moeten bijdragen om voldoende kinderopvang te creëren en meer trams en treinen te laten rijden. We moeten durven zeggen dat er geen ruimte meer is voor bedrijfswagens, dat de dienstencheques best een euro duurder mogen zijn en dat de grote vermogens extra moeten bijdragen. U vindt dat wollig?”

“Er is blijkbaar geld genoeg, als je kijkt naar hoeveel miljarden er naar de staatsbons zijn gevloeid. Ook daar zie ik die individualisering: hoe kan ík mijn geld het meest laten opleveren?Wij bieden tenminste een perspectief, rechtse politici klagen alleen maar dat alles misloopt.”

Dat wordt Groen ook wel verweten: zeggen dat alles naar de knoppen gaat.

“Is dat zo? (denkt na) Wij willen er tenminste iets aan doen. Alle partijen zeggen dat er een probleem is bij de kinderopvang. Als wij dat probleem aankaarten, hekelt iedereen de ‘groene betutteling’. Andere partijen gebruiken ons graag als bliksemafleider.”

Waarom zouden ze uitgerekend jullie viseren?

“Goh, wij bestaan als partij nog niet zo lang. Daarvoor was het altijd de schuld van de communisten of de socialisten, nu krijgen wij de zwartepiet toegespeeld. Dat was in de tijd dat ik in de regering zat ook zo.”

“De media spelen dat spel graag mee. Vanaf dag één in de Vivaldi-regering was het van: gaan jullie zich niet doodregeren? Ik heb ooit nog sociologie gestudeerd: dat is nu eens een voorbeeld van eenselffulfilling prophecy. Als je dat woordje ‘doodregeren’ maar lang genoeg herhaalt, dan wordt het uiteindelijk de waarheid. En bij een slechte peiling zeggen ze: ‘Ah, zie je wel!’

“Ik hoor de analyse dat we als partij niet goed communiceren. (verontwaardigd) Maar allee, op wat baseert ge u? Alles wat Tinne (Van der Straeten, minister van Energie, red.) zegt, wordt zo uitvergroot. Goed, we zijn als partij misschien te eerlijk in onze boodschap.”

Ik merk nog veel politiek enthousiasme. Tijd voor een comeback op lokaal niveau?

“Ik ga niet op een lijst staan, maar mijn boodschap is wel: oud is niet out. 65-plussers vertegenwoordigen een kwart van de kiezers. Leg dat naast de gemiddelde leeftijd in de verschillende parlementen: die bedraagt 44 jaar. Verjongen is niet per se vernieuwen, dat is onze aanbeveling vanuit GroenPlus aan de partij.”

“Een oudere die een hele carrière achter de rug heeft, kan meer vernieuwing brengen dan een jong persoon met drie doctoraten op zak. Waarom zetten we niemand op de lijst die jarenlang zonnepanelen op daken heeft gelegd? Als we het tij willen keren, hebben we ook nood aan politieke zijinstromers.”

Schrijven we ouderen te snel af?

“Ja. Ik heb het gevoel dat vandaag alleen nog mensen op de arbeidsmarkt meetellen. Maar wat met huisvrouwen of gepensioneerden? Zij werken ook, maar vaak gratis. Ik speel soms met het idee van een ouderenstaking. Stel je eens voor wat dat zou teweegbrengen in de sport, het verenigingsleven, de culturele wereld en de zorg.”

“Het maakt mij boos als minister Van Quickenborne suggereert dat huisvrouwen de samenleving alleen maar geld kosten. Ik pas vandaag op de kleinkinderen. En kijk: nu kan mijn dochter toch gaan werken.”