Toekomstbeeld van een ligweide en de vlonderbrug aan de Berchembrug.
CLUSTER landschap & stedenbouw

Tweede fase aanleg Brialmontpark gestart: "Wordt de groene long van Berchem" 

De tweede fase van de aanleg van het park Brialmont is begonnen. Er komen ligweides aan het water, nieuwe parkpaden, comfortabele verbindingen voor fietsers, en zones voor lokale evenementen. Met het nieuwe park willen stad Antwerpen en district Berchem de versnipperde groene gebieden rond de Singel met elkaar verbinden. Volgens de plannen zijn de werken afgerond in de lente van 2024.

Na de eerste fase, waarin natuurpark Wolvenberg en de Entree Grotesteenweg openden, is het tijd voor de tweede fase van de aanleg van het Brialmontpark. "In deze fase gaat er meer natuurwaarde in het park komen. Graslanden worden aangelegd, bomen worden gerooid en er komen er ook bij", somt Evi Van der Planken (N-VA), districtsburgemeester van Berchem, op. "We zullen voor betere oevers en langere gewassen zorgen. Het gaat een heel mooi park worden." Tijdens deze fase komen er ook stilteplekken, een nieuwe speeltuin en een sporttoestel in het gloednieuwe park.

Groene long van Berchem

Het Brialmontpark moet de groene long van Berchem worden door het De Villegaspark, natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark samen te brengen. "We willen de natuur van Berchem binnen en buiten de Singel samenbrengen. Zo kan je makkelijk als buurtbewoner dat park gebruiken", zegt Annick De Ridder (N-VA), Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling. Vroeger was de natuur in Berchem versnipperd omdat het door de Ring en de Singel in stukken werd gesneden. Later zal het park aansluiten bij de geplande Ringparken die samen met de Oosterweelwerken worden aangelegd.

Brialmont-vesting weer zichtbaar

Naast de natuur met elkaar verbinden, willen de stad en het district het historisch erfgoed van de Brialmont-vesting in de kijker zetten. Dat bestond uit een verdedigingsgordel en acht forten. "Sommige delen worden weer zichtbaar. Je gaat hier rondwandelen en het fort van toen weer kunnen beleven", zegt districtsburgemeester Van der Planken. 

Het park zal een grote meerwaarde zijn voor de Berchemnaar 

Annick De Ridder (N-VA), Antwerps schepen voor stadsontwikkeling

De werken zouden volgend voorjaar moeten afgerond zijn. Tot dan is de toegang tot het natuurgebied beperkt. De aannemer zal ter plaatse aangeven welke delen toegankelijk zijn. Als eerste leggen ze de fietsverbinding tussen Grotesteenweg en Henri Prostlaan, het groen in het centrale deel van het Brilschanspark en de vlonderbrug aan.

Simulatie ​ poelen Wolvenberg na 15 jaar.
CLUSTER landschap & stedenbouw

Meest gelezen