Na protest in open brief: 1.700 bachelorstudenten verpleegkunde krijgen dan toch vergoeding van 1.000 euro

Zo’n 1.700 bachelorstudenten verpleegkunde die in het academiejaar 2022-2023 afstudeerden, krijgen dan toch een onkostenvergoeding van 1.000 euro. Enkele weken geleden protesteerden ruim 250 studenten in een open brief omdat de vergoeding mogelijk zou wegvallen.

Tot voor kort was de bachelor verpleegkunde een opleiding van 3 jaar (180 studiepunten). Sinds het academiejaar 2016-2017 is dat verlengd naar 4 jaar (240 studiepunten). Het laatste jaar bestaat bijna volledig uit stage. De studenten moeten dan in totaal 840 uur (6 maanden) stage lopen, met zowel vroege, late en nachtdiensten.

Stages zijn onbetaald, maar brengen wel uitgaven met zich mee. Daarom beloofde de Vlaamse regering aan laatstejaarsstudenten een financiële onkostenvergoeding van 1.000 euro. Op die manier kunnen ze uitgaven voor onder meer openbaar vervoer, parkeren, maaltijden en andere benodigdheden voor hun stage bekostigen. 

De tussenkomst was bedoeld als een tijdelijke maatregel, in afwachting van een structurele oplossing. De Vlaamse regering kende de onkostenvergoeding de voorbije drie jaren toe, maar het was lang onduidelijk of de studenten die afgelopen schooljaar afstudeerden er nog één zouden krijgen.

Daarop schreef Robbe Van Leemput, bestuurder bij de Vlaamse Vereniging van Studenten en zelf net afgestudeerd als bachelor verpleegkunde, een open brief aan minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). “We zijn teleurgesteld en boos dat de Vlaamse regering haar beloftes niet nakomt”, klonk het. Ruim 250 studenten en een aantal opleidingshoofden verpleegkunde steunden die boodschap.

Niet automatisch uitbetaald

Crevits gaf zonet in de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in het Vlaams parlement groen licht om ook dit jaar de vergoeding toe te kennen. Zo’n 1.700 studenten die in het academiejaar 2022-2023 aan een onderwijsinstelling in Vlaanderen hun diploma behaalden van bachelor in de verpleegkunde, komen in aanmerking.

Ook de Welzijnsminister benadrukt het tijdelijke karakter van de maatregel. “Ze was bedoeld tot er een duurzamere oplossing kon worden uitgewerkt. Dat is echter nog niet in orde. Daarom wordt de tussenkomst nog eenmalig verlengd. We blijven in overleg met de sociale partners, omdat we geloven dat de omkadering van de stages beter moet kunnen.” 

De uitbetaling van de vergoeding gebeurt niet automatisch omdat gegevens als rekeningnummers niet altijd gekend zijn. De afgestudeerde studenten zullen gecontacteerd worden via mail om het dossier in orde te brengen.

Meest gelezen