“We zijn niet akkoord met deze shit”: Van Wilder toont onvrede met fusieplannen na mooie zege van de Tre Valli Varesine

De renners van Soudal Quick-Step hebben stilaan genoeg van de fusieperikelen. Nadat Ilan Van Wilder dinsdag op bijzonder fraaie wijze de Tre Valli Varesine had gewonnen, nam hij geen blad voor de mond. “We zijn niet akkoord met deze shit”, klonk het bits. De fusie zint de renners duidelijk niet. “Wij zijn sterk genoeg als Soudal Quick-Step.”

Jens Jacobs Wim Vos

De maat is vol en dat mag iedereen weten. Hielden de renners van Soudal Quick-Step zich de voorbije week nog gedeisd, in Italië schreeuwde Ilan van Wilder zijn onvrede over de nakende fusieplannen uit. Daarvoor had hij eerst op een indrukwekkende manier de Italiaanse semi-klassieker Tre Valli Varesine (cat. 1.Pro) gewonnen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Italiaanse semiklassieker over 196,54 kilometer, met start in Busto Arsizio en voornamelijk afgewerkt op een lastig circuit in aankomstplaats Varese, kreeg een interessant wedstrijdverloop. De sterkste renners in een vroege vlucht waren de Italianen Walter Calzoni en Francesco Busatto, de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Achter hun rug kwamen er tegenprikken van onder meer de Fransman Julian Alaphilippe, de Ier Ben Healy en de Fransman Pavel Sivakov.

Diep in de finale waren de bekendste namen aan zet: de Sloveen Tadej Pogacar dunde met enkele tempoversnellingen de elitegroep verder uit, met zijn landgenoot Primoz Roglic in het wiel. Van Wilder overleefde die prikken en ging negen kilometer voor de finish zelf aanvallen. Hij bouwde een voorsprong van meer dan twintig seconden uit en dat bleek voldoende voor winst, ook al omdat het in de achtervolgende groep niet goed boterde. De Ecuadoraan Richard Carapaz werd op zestien seconden tweede, de Rus Aleksandr Vlasov op achttien seconden derde.

Het is de derde profzege voor Van Wilder. In augustus won hij de eerste etappe in de Ronde van Duitsland (2.Pro), waarin hij ook de eindzege op zak stak. Op de erelijst van de “Ronde van de drie Valleien” volgt hij Pogacar op. Van Wilder is nog maar de vierde Belgische winnaar van Tre Valli Varesine. De vorige was Eddy Merckx, in 1968.

“Moeilijke weken”

Maar niet zozeer zijn overwinning als wel de mogelijke fusie van zijn ploeg met Jumbo-Visma was na afloop het gespreksonderwerp. “We maken moeilijke weken door”, klonk het eerst in het flashinterview en nadien voor de microfoon van VTM. “Deze zege is er een voor mijn ploegmaats en voor de staf. Hiermee tonen we dat we niet akkoord zijn met deze hele shit en dat we willen doorgaan als Soudal Quick-Step.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Wilder verwees voor zijn zege zelfs naar de heisa rond zijn ploeg. “Ik heb daar veel kracht uitgehaald”, sprak hij. “Ik heb echt grinta getoond, zeker met alle commotie en miserie die we meemaken de afgelopen dagen. Dit toont dat de Wolfpack nooit opgeeft.”

Liefst ziet Van Wilder de fusie zo snel mogelijk afgeblazen. “Ik hoop dat dit niet het einde is van de ploeg, want wij als renners en staf zijn het er helemaal niet mee eens. Wij zouden graag voortdoen. Het zou echt zonde zijn voor een ploeg met zoveel geschiedenis, een ploeg die - laat ons eerlijk zijn - een van de beste ter wereld is.” Waarna hij besloot: “Ik word er een beetje triestig van als ik erover praat.”

Ook Lampaert niet al te vrolijk

Ook in België, na afloop van Binche-Chimay-Binche, liet Lampaert zich intussen niet al te vrolijk uit over de fusie. “Het is nog altijd een raadsel voor ons”, zei hij waarna ook hij bleef hopen dat de fusie niet zal doorgaan. “Ik leef nog altijd in de overtuiging dat de ploeg gewoon doorgaat volgend jaar.”

© Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen