Voor het 24ste jaar op rij verkoos een jury weer een aantal spellen tot Speelgoed van het Jaar© Shutterstock

Dit is het speelgoed van het jaar: van de nieuwe ‘Tamagotchi’ tot ‘vier op een rij’ met balletjes

De Belgische Speelgoed Federatie verkoos met een jury van speelgoedinkopers, pedagogen en speelotheken voor het vierentwintigste jaar op rij het Speelgoed van het Jaar. Dit zijn de winnaars in de twaalf verschillende categorieën.

Chris Snick

SmartMax: My first build & drive

Winnaar bij Eerste leeftijd speelgoed

Prijs 24,99 euro

Wat Voor kinderen van anderhalf tot vijf jaar. Met magnetische speelblokken kunnen ze verschillende wagentjes bouwen. Er zijn in totaal 24 opdrachten. Doel is de fijne motorische vaardigheden te verhogen.

Kidydraw-Pro: Kidywolf

Winnaar bij Creatief speelgoed

Prijs 39,90 euro

Wat Een combinatie van zowel de klassieke tekentablet als ook een leerinstrument om letters, cijfers of bestaande tekeningen nauwkeurig na te tekenen

.

LEES OOK. Gedaan met spelen: Playmobil schrapt 700 banen

Lego Friends: Autumns paardenstal

Winnaar bij Speelwereld

Prijs 62,99 euro

Wat Lego Friends introduceerde dit jaar acht nieuwe personages die diverser en representatiever zijn en zo ook dichter bij de échte wereld aanleunen. Daarbij ook Autumn, hoofdrolspeelster van deze speelset en geboren met een beperking. “Maar het feit dat ze een hand mist, remt haar niet af in het leven.” Meer dus dan enkel maar een klassieke speelset van een paardenstal.

Bitzee

Winnaar bij Interactief speelgoed

Prijs 39,95 euro

Wat Als het ware de nieuwe digitale Tamagotchi. In het doosje zitten vijftien verschillende diertjes die digitaal geprojecteerd worden en die je kan aaien, voederen, wakker maken… Je krijgt ze als baby, maar na vijf minuten kunnen ze al groot zijn én kun je een volgende krijgen. Het is telkens een verrassing wat het wordt, maar de eenhoorn is de meest zeldzame. Hondjes of katten duiken vaker op. Nog maar net op de markt, maar wel een potentiële nieuwe hype.

Hikari en de meteoren

Winnaar bij Actiefiguren

Prijs 24,99 euro

Wat Belgische superhelden gemaakt met een ecologische insteek. De poppetjes worden geproduceerd met gerecycleerd plastic. Voor 24,99 euro koop je een van de figuurtjes samen met een attribuut én ook nog een tiny house: zo krijgt de verpakking een tweede leven. De figuurtjes komen ook terug in een digitale stripreeks die op sociale media gelanceerd wordt. Daarin nemen Hikari en haar metgezellen het op tegen de Eigenaar, een rijke industrieel die alle natuurlijke hulpbronnen in beslag heeft genomen en genadeloos heerst over De Stad. Wanneer Hikari en co. meteoren ontdekken, krijgen ze superkrachten.

LEES OOK. Laagsteprijsgarantie van Colruyt bestaat 50 jaar, maar is dat nog houdbaar? “Concurrenten viseren zeer specifiek producten”

GraviTrax Junior: My jungle

Winnaar bij Constructiespeelgoed

Prijs 42,46 euro

Wat Deze knikkerbaan van Ravensburger is er voor kinderen vanaf drie jaar. Alles is gemaakt met duurzaam hout en gerecycleerd plastic. De set bestaat uit honderd onderdelen waarmee kinderen een eigen baan kunnen bouwen.

Genius XL: Mijn interactieve videotelescoop

Winnaar bij Ontdekking/Wetenschappelijk

Prijs 119,99 euro

Wat Een interactieve telescoop die je zowel overdag – om vogels te spotten – als ’s nachts kan gebruiken. Met de telescoop kijk je naar de maan of de sterren én zie je die verschijnen op een lcd-scherm. Dat maakt het makkelijker voor de kinderen. Je kan er zo ook foto’s van nemen en bewaren. Je kan op het scherm ook nog 200 educatieve video’s van de NASA of meer dan 650 weetjes over de ruimte bekijken.

Megableu: Het verhaal van Koning Schaak

Winnaar bij Kleuterspellen

Prijs 39,99 euro

Wat Schaken voor kinderen vanaf drie. Het spel is gebaseerd op een Amerikaanse versie die al tal van prijzen won. De allerkleinste kinderen leren de regels van het schaken met behulp van een verhalenboek met daarin het sprookje over Koning Schaak én figuurtjes op de pionnen.

Goliath: Piratenplank

Winnaar bij Kinderspellen

Prijs 27,95 euro

Wat Een spel voor kinderen vanaf vier jaar dat met twee tot vijf kan gespeeld worden. Doel is de schatkist van de kapitein te doorzoeken en gewicht op de planken van de tegenstanders te leggen. De eerste piraat die van zijn plank in het water valt, verliest. De rest wint.

Geronimo Games: Akropolis

Winnaar bij Strategische spellen

Prijs 26,99 euro

Wat Strategisch bordspel waarbij je in Akropolis als architect de meest imposante en beste geplande stad probeert te realiseren. Het spel kan met maximum vier spelers gespeeld worden. De minimumleeftijd is acht jaar, één spelletje duurt ongeveer 25 minuten.

LEES OOK. In alle kleuren en maten, maar niet gerecycleerd: Lego staakt zoektocht naar ‘groene’ blokjes

Hasbro: Twister air

Winnaar bij Party spellen

Prijs 24,99 euro

Wat Een nieuwe digitale versie van Twister. Deelnemers krijgen kleurrijke stretchbanden voor polsen en enkels. Door de bijhorende app te downloaden kun je het spel spelen. Op je scherm krijg je dan gekleurde bollen te zien die oplichten en je moet aanraken. Je kan één tegen één spelen, in teams of solo.

FlexIQ: Orbito

Winnaar bij Denk- en logicaspellen

Prijs 24,99 euro

Wat Een strategisch spel voor twee spelers dat eigenlijk een nieuwe versie van vier op een rij is. Je speelt hier wel met knikkers op een spelbord. Telkens je op de knop drukt, veranderen de knikkers van positie op het spelbord. Pas wanneer je na een druk op de knop vier knikkers op een rij hebt, win je. Voor spelers vanaf zeven jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer