© REUTERS

Carlsberg trekt Russische licenties in

Carlsberg zet zijn Russische licenties stop in Rusland, nadat de lokale autoriteiten de controle over de Russische activiteiten van de Deense bierreus - Baltika Breweries - hadden overgenomen.

lto
Bron: BELGA

Als gevolg van de beslissing zal Baltika geen producten van Carlsberg meer mogen maken, op de markt brengen of verkopen. Het gaat zowel om “internationale als regionale merken”.

Zo zal Baltika het bekendste bier van de Denen, Carlsberg, niet meer zelf mogen brouwen of aan de man brengen. Daarnaast zit ook onder meer het Belgische abdijbier Grimbergen in de portefeuille van de Carlsberg-groep, net als onder meer Tuborg en 1664.

Er geldt wel een overgangsperiode tot 1 april. Die moet Baltika in staat stellen om zijn huidige voorraden weg te werken.

LEES OOK. In de klauwen van het Kremlin: kunnen westerse bedrijven straks nog weg uit Rusland?

“Geen pad”

Baltika is formeel nog in handen van Carlsberg, maar de Russische autoriteiten namen op 16 juli het beheer over de lokale brouwerijen over. Dat gebeurde enkele weken nadat de Deense groep de verkoop van de Russische activiteiten had beklonken, wegens de Russische invasie van Oekraïne.

“We zien momenteel geen pad voor een onderhandelde oplossing om Rusland te verlaten. We weigeren om gedwongen te worden in een deal met onaanvaardbare voorwaarden, die de illegitieme overname van onze zaken in Rusland rechtvaardigen”, zegt Carlsberg. “We blijven alle mogelijke stappen, waaronder juridische, ondernemen om onze werknemers, activa en operaties te beschermen.”

Carlsberg stelde in 2021 zowat 8.400 mensen tewerk in Rusland. De activiteiten in het land waren samen met die in Oekraïne goed voor 13 procent van de omzet van de groep in dat jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer