Priester Rik Devillé strijdt al jaren voor de rechten van slachtoffers van misbruik in de Kerk, archiefbeeld
Nicolas Maeterlinck

Slachtoffers kindermisbruik in de Kerk blij met onderzoekscommissie, maar willen vooral "onderzoek naar het onderzoek"

Enkele slachtoffers van kindermisbruik die getuigd hebben in de VRT-reeks "Godvergeten" reageren tevreden dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt. Ze willen vooral dat grondig onderzocht wordt wat er precies fout gelopen is bij "Operatie Kelk". "Het onderzoek naar het onderzoek is voor ons de prioriteit."

Priester Rik Devillé is blij dat er een onderzoekscommissie komt. Hij strijdt al jaren, samen met de slachtoffers van misbruik in de kerk, voor meer erkenning. "Ik denk dat het een zeer goed voorstel is", zegt hij aan VRT NWS. "De problemen die de slachtoffers hebben aangekaart in "Godvergeten" kunnen beantwoord worden."

Ook Emmanuel Henckens, die als slachtoffer van misbruik getuigde in de VRT-Canvasreeks, is hoopvol. Al vindt hij dat de commissie te veel hooi op de vork neemt. "Het is een mooi takenpakket dat ze hebben, maar ik vrees dat het een beetje een te groot pakket is."

Het systeem moet blootgelegd worden, zodat het kan gestopt worden

"Er zijn heel wat slachtoffers gevallen die geen slachtoffer geworden waren als er meteen correct was ingegrepen", zegt Marc Dewit van de organisatie Mensenrechten in de Kerk. "Dat is het systeem dat moet blootgelegd worden, zodat het kan gestopt worden. Het moet stoppen. Dat is het belangrijkste."

Dit keer gaat het om een volwaardige parlementaire onderzoekscommissie, die dus net als een onderzoeksrechter onderzoeksdaden kan stellen. "De vorige keer was het een bijzondere commissie die geen bevoegdheden had", zegt Dewit. "Het was een lachwekkende vertoning die op een sisser is afgelopen."

BEKIJK - "Hoop doet leven", slachtoffers hopen dat de onderzoekscommissie kan aantonen hoe de Kerk het misbruik systematisch toedekte:

Videospeler inladen...

Onderzoek naar het onderzoek

Voor Devillé moet zeker grondig bekeken worden hoe "Operatie Kelk" indertijd is gevoerd. "Het hoofdpunt ligt voor ons op het onderzoek van het onderzoek", zegt hij daarover. "Hoe dat in elkaar zit en welke fouten er gemaakt zijn. Laat ze er maar snel aan beginnen."

Hetzelfde zegt Henckens. "Het onderzoek naar het onderzoek is voor ons een prioriteit", onderlijnt hij, "maar we hebben hoop. Zonder hoop houdt alles op. Ik ben blij dat we dit bereikt hebben en dat ook de politiek er zich eindelijk mee gaat moeien. Hopelijk gaan we duidelijkheid krijgen over wat er gebeurd is".

Ik ben blij dat we dit bereikt hebben en dat ook de politiek er zich eindelijk mee gaat moeien

Allemaal vinden ze dat er snel moet geschakeld worden. "De verkiezingen zijn in het verschiet", zegt Rudi Heyvaert, een ander slachtoffer daarover. "Het kan een drukkingsmiddel zijn. Als iedereen van goede wil is, kan het zeker voor de verkiezingen afgerond zijn. Ze moeten maar een tandje bijsteken."

Meest gelezen