Topfavoriet Wout van Aert heeft zin in laatste doel van seizoen, het WK gravel: “Ik rijd eigenlijk al op grind sinds ik een kind was”

En of zijn zege in de Coppa Bernocchi hem deugd deed. Wout van Aert bulkt van vertrouwen na zijn tripje naar Italië. Maar met het WK gravel staat het volgende doel alweer voor de deur. Al is Van Aert niet aan zijn proefstuk toe, als het aankomt op gravel. “Ik rijd eigenlijk al op grind sinds ik een kind was, toen ik lange afstandsritten maakte met mijn veldritfiets”, zegt Van Aert.

Jens Jacobs

Met het WK gravel staat er nog een laatste doel op de agenda “Ik begon het echter te waarderen in het covid-jaar, het stelde me in staat nieuwe routes en wegen te ontdekken tijdens de training. Ik volgde de snelle opkomst van de sport dan ook op de voet. Dit jaar was ik op zoek naar een doel voor het seizoenseinde, en het WK gravel leek het me meest interessant.”

In Veneto hoopt Van Aert zijn seizoen toch nog in schoonheid af te sluiten na het, op een haar na, mislopen van de Europese titel en wereldtitel. Een zege op het WK gravel zou daar alvast bij helpen. “Ik heb de route online al een beetje bestudeerd, ik weet dat er een aantal lastige stukken zullen zijn, maar vanaf donderdag ben ik er en ik zal proberen deze zo goed mogelijk te ontdekken, want bij gravelraces is het essentieel om de route te kennen”, aldus de Kempenaar. “Ik ken de provincie Treviso en het gebied met de heuvels niet, ik ben nog nooit in dit deel van Italië geweest, en ook om deze reden kijk ik uit naar het weekend.”

© BELGA

“Opletten voor gravelspecialisten”

Van Aert deed enkele maanden geleden al eens ervaring op in een gravelrace en won meteen met minuten voorsprong op de nummer twee. Zo’n vaart zal het in Veneto niet lopen. Naast Van Aert staan er heel wat grote namen aan de start. “Rivalen? Zeker de renners die uit de WorldTour komen, maar ik zal ook aandacht moeten besteden aan de gravelspecialisten, die misschien niet zo bekend zijn en voor een verrassing kunnen zorgen. Dit zijn races waarbij het ingewikkeld is om een duidelijk beeld te hebben van wat er op het parcours gebeurt, dus je moet altijd heel scherp zijn.”

“Als ik er een paar zou moeten noemen, zou ik zeggen dat Gianni Vermeersch en Florian Vermeersch een grote kans maken. Vervolgens is er ook nog Connor Swift van Ineos Grenadiers. Maar ik wacht de komende dagen af om te zien wie al mijn tegenstanders zullen zijn.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer