© IF

Antwerpse die stenen mee wilde nemen uit Turkije kent procesdatum: “Nu weet ik waar ik aan toe ben”

De Antwerpse Kim (28) die in Turkije vastzit omdat ze drie stenen mee wilden nemen naar huis, moet op 27 oktober voor de rechter verschijnen. “Het is toch ook sneller dan aanvankelijk gevreesd”, zegt ze aan Het Laatste Nieuws in Antalya.

lto

De Antwerpse zegt opgelucht te zijn, nu er zekerheid is over een procesdatum. Het duurde bijna drie weken, voor die er namelijk was. De 28-jarige moest eigenlijk op 16 september het vliegtuig naar huis nemen na een weekje vakantie in het zuiden van Turkije. Maar toen de koffers van Kim en haar vriend Warre door de scanner gingen, werden ze apart genomen. “Ze wezen op drie stenen die in onze koffer zaten. Ze wilden weten of we die uit een museum hadden meegenomen. Maar we zijn tijdens ons verlof niet eens in de buurt van een museum geweest”, vertelde Kim een dag later aan onze krant. De stenen zouden ze hebben opgeraapt op een braakliggend terrein.

LEES OOK. Vlaamse archeologen bevestigen waarde van Turkse stenen: “Het is toch duidelijk dat een steen met rozetten op uitzonderlijk is?”

Maar na onderzoek bleek het wel degelijk over stenen met een archeologische waarde te gaan. De koffer in kwestie stond op Kims naam, waardoor haar vriend het land uiteindelijk mocht verlaten. Kim daarentegen moest in Turkije blijven en wachten op een procesdatum.

“We hebben van onze Turkse advocaten te horen gekregen dat er een procesdatum is: op 27 oktober komt mijn zaak een eerste keer voor. Dat is pas eind deze maand, maar toch ben ik opgelucht dat ik nu eindelijk weet waar ik aan toe ben”, vertelt Kim nu aan HLN.

LEES OOK. Koppel mag Turkije niet uit vanwege drie stenen: “Ze namen vingerafdrukken en foto’s, alsof ik een crimineel was”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer