Thijs Van Vijnckt (midden) kreeg zijn ring na 17 jaar terug dankzij duikers Geert (links) en Danny (rechts)© Gevonden-Verloren.be

Duikers vinden verloren ring van Thijs’ grootvader terug na 17 jaar: “De tranen van geluk die wij gezien hebben, zijn onbetaalbaar”

De kans dat je een verloren trouwring na 17 jaar terug ziet verschijnen is héél klein, zeker wanneer het op de bodem van de Blaarmeersen ligt. Maar vrijwilligers Geert en Danny van vzw Gevonden-Verloren zorgden toch voor het onvoorstelbare en doken de verloren ring van Thijs Van Vijnckt op. “Toen ik de inscriptie van mijn grootouders zag, kwamen alle emoties los. Ongeloof, blijdschap… Alles.”

Sonia De Bock

Thijs Van Vijnckt (39) uit Wilrijk verloor in 2006 de trouwring van zijn grootvader toen hij met zijn vrienden in de Blaarmeersen ging zwemmen. Omdat de ring zo’n grote betekenis had voor hem, nam hij twee jaar geleden contact op met de vzw Gevonden-Verloren. De stichting, ook actief in Nederland, telt zo’n 40 vrijwilligers en probeert met behulp van metaaldetectoren of magneten verloren, dierbare items terug naar hun eigenaar te brengen. Zo vonden ze drie jaar geleden nog de trouwring van radiopresentator Christophe Lambrecht, een jaar na zijn overlijden. “We komen op de gekste plekken terecht: van een mesthoop in de tuin tot de bodem van de Blaarmeersen, wij zitten overal. Dat begon voor mij als hobby, maar is echt een passie geworden”, vertelt duiker Danny Kleeren (47).

Samen met vrijwilliger Geert dook Danny drie keer naar de bodem van de Blaarmeersen om de ring van Thijs op te sporen. De eerste en tweede duik in 2022 leverden niets op, tot 1 oktober 2023. “Als je het verhaal van een verloren voorwerp hoort, moet je kunnen aanvoelen of de aangeduide locatie wel klopt. Dan volgen we ons buikgevoel en train je vanzelf waar je ongeveer wil zoeken. Daarom hebben we tijdens onze derde poging het zoekgebied uitgebreid en uiteindelijk konden we Thijs opbellen met het goede nieuws: we hadden zijn ring teruggevonden.”

LEES OOK. Deze man vond de verloren ring van Christophe Lambrecht: “Ik trouwde zelf op de locatie waar de ring lag”

Duikers Geert en Danny in de Blaarmeersen.© Youtube, Gevonden-Verloren

Tranen van geluk

Thijs, die op dat moment op een groot familiefeest zat, reed terug naar de Blaarmeersen om de vondst van Danny en Geert te bewonderen. “Toen ze me die zondag belden met het nieuws, had ik de hoop initieel nog wat op afstand gehouden, om niet teleurgesteld te zijn. Ze hadden al twee keer gedoken, zonder resultaat, dus wou nog niet conclusies trekken. Maar toen ik de inscriptie van mijn grootouders in de ring zag, kwamen alle emoties los. Ongeloof, blijdschap… Alles. Ik heb 17 jaar lang niet tegen mijn familie, ook niet tegen mijn vader, durven vertellen dat ik die ring was kwijtgeraakt. Dat het dan plots letterlijk en figuurlijk boven water komt drijven, tijdens ons familiefeest, maakte het extra speciaal. Ik heb het volledige verhaal dan ook verteld eens ik terug was.”

Ook duikers Danny en Geert haalden veel voldoening uit dat moment van geluk. “Dat gaat nooit wennen. Sommige vrijwilligers hebben al meer dan 100 trouwringen teruggevonden en toch went dat niet. Je staat soms samen met de andere persoon samen te huilen van geluk. Daar doe ik het voor, daar slaap ik goed van: dat ik voor een onbekende zoiets moois heb kunnen doen. De tranen van geluk die wij gezien hebben, zijn onbetaalbaar.”

De ring hangt ondertussen terug op zijn plaats: rond de nek van Thijs.

De ring van Thijs’ grootvader hangt weer op z’n plaats.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER