Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Zeker 21 doden, onder wie twee kinderen, nadat bus van viaduct naar beneden is gestort nabij Venetië

Beeld van het busongeval in Mestre, Italië.Beeld AP

In Mestre, bij Venetië, is dinsdagavond een bus van een viaduct naar beneden gestort. Volgens Italiaanse media zouden er 21 doden, onder wie twee kinderen, en 15 gewonden zijn. Na het ongeluk ontstond een grote brand. Het is niet bekend waardoor de bus van het viaduct afreed.

Opgelet: deze video bevat schokkende beelden

Video wordt geladen...

Het ongeluk vond rond 20 uur plaats in Mestre, een deelgemeente van Venetië op het vasteland.

Een lijnbus die onderweg was van de deelgemeente Mestre naar Marghera, een andere deelgemeente van Venetië, reed om een nog onbekende reden door de vangrail en viel tien meter naar beneden. Daar kwam hij terecht tussen de sporen van het station van Mestre, en vatte vuur.

‘Apocalyptische scène’

“Een enorme tragedie heeft onze gemeenschap vanavond getroffen”, meldt de burgemeester van Venetië Luigi Brugnaro op X, voorheen Twitter. De burgemeester spreekt over “een apocalyptische scène” ter plaatse. “Er zijn geen woorden voor”, klinkt het.

Twitter bericht wordt geladen...

Onder de slachtoffers zijn verschillende buitenlanders. Er is op dit moment sprake van Italiaanse, Oekraïense, Duitse, Franse en Kroatische slachtoffers. Volgens een woordvoerder van de burgemeester zijn twee van de dodelijke slachtoffers kinderen.

Alle vijftien gewonden zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving. Vijf van de gewonden zijn in kritieke toestand. Onder de gewonden zouden vier minderjarigen zijn, onder wie twee kinderen en twee tieners.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi meldt dat de oorzaak van het ongeval nog niet duidelijk is. Het parket van Venetië is dinsdag een onderzoek gestart. Verschillende Italiaanse media speculeren dat de chauffeur, die zelf om het leven kwam bij het ongeval, mogelijk de controle verloor over de bus nadat hij onwel werd. Volgens Rai News is ook een botsing met een ander voertuig niet uitgesloten. Die bestuurder zou dan mogelijk vluchtmisdrijf gepleegd hebben.

‘Apocalyptische scène’
Beeld ANP / EPA

Wel is duidelijk dat de tol extra zwaar is door de brand die zo snel en zo fel na de crash woedde. “Naast de hoge val van het viaduct en de impact daarvan op de bus, is de verzwarende factor de snelle brand die ontstond”, aldus de minister.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft namens de regering haar medeleven betuigd met de slachtoffers van het busongeval. “Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families en vrienden”, klinkt het in een eerste reactie.

Er waren meer dan veertig ambulances ter plaatse en het rampenplan is afgekondigd. De ziekenhuizen in de regio zijn in gereedheid gebracht om grote aantallen gewonden op te vangen. Het treinverkeer tussen Mestre en Venetië werd tijdelijk stilgelegd.

‘Apocalyptische scène’
Beeld Getty Images
‘Apocalyptische scène’
Beeld ANP / EPA