VIDEO. “Wacht, ben je echt tevreden met deze beslissing?”: vrijgegeven audiotapes maken VAR-blunder alleen maar erger voor Liverpool

De verbijstering bij de Liverpool-spelers kon haast niet groter zijn toen afgelopen weekend een geldig doelpunt van Luiz Diaz werd afgekeurd tegen Tottenham. Op alle beelden was namelijk te zien dat de Colombiaan wel degelijk onside stond en er dus geen enkele reden was om het doelpunt af te keuren. Ondertussen gaf de scheidsrechtersbond de audiotapes over die bewuste fase vrij.

Jens Jacobs

Heel voetbalminnend Engeland stond afgelopen weekend in rep en roer nadat het doelpunt van Liverpool-speler Diaz onterecht werd afgekeurd. De Engelse scheidsrechtersbond (PGMOL) kwam echter snel met een reactie. Daarin gaven ze toe dat er een fout was gebeurd en beloofde ze om snel de audiotapes over die bewuste fase te lossen. Die werden zopas bekendgemaakt.

Daaruit blijkt dat er geen fout werd gemaakt bij het trekken van de lijn, wel dat er onduidelijkheid was in de communicatie tussen de VAR en de ref.

“De check is gebeurd. Alles prima, perfect”, klinkt het bij de VAR. De scheidsrechter denkt bij het horen van die woorden dat hij de juiste beslissing nam en de goal terecht afgekeurde. Dus laat hij, tot grote verbazing van de assistent-VAR, het spel hervatten. “Wacht, wacht, wacht, wacht. De beslissing op het veld was buitenspel. Ben je echt tevreden met deze beslissing?”, vraagt hij meermaals aan de hoofdvideoref. “Ja”, herhaalt die tot drie keer toe. Om dan de volgende tegenstrijdige woorden uit te spreken: “Offside. Goal. Yeah.” Met gevloek bij VAR als gevolg.

Bij de VAR hebben ze meteen door dat het spel stilgelegd moet worden, om zo de fout te corrigeren. De scheidsrechtersbaas belt daarvoor in. Maar omdat de wedstrijd al terug op gang was gefloten, mag er volgens het protocol niet meer worden ingegrepen. En dus blijft het doelpunt afgekeurd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Scheidsrechtersbond laat VAR thuis komend weekend

De scheidsrechtersbond PGMOL stak nadien ook nog even de hand in eigen boezem. “We erkennen dat de normen niet aan de verwachtingen voldeden en hebben de fout direct na afloop van de wedstrijd erkend aan Liverpool. PGMOL en de FA zijn ook overeengekomen om het beleid te herzien om wedstrijdofficials toe te staan ​​wedstrijden buiten de FIFA- of UEFA-afspraken te leiden om dit soort zaken in de toekomst te vermijden.”

“De VAR en AVAR in kwestie zijn verwijderd uit hun resterende wedstrijden in speelronde 7 in de Premier League en zijn niet opgenomen in de afspraken voor speelronde 8 dit weekend.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer