Kevin McCarthy.© CQ-Roll Call, Inc via Getty Imag

Unicum in Amerikaanse geschiedenis: Republikein Kevin McCarthy weggestemd als voorzitter van Huis van Afgevaardigden

Het Amerikaans Huis van Afgevaardigden heeft zijn voorzitter, Republikein Kevin McCarthy, weggestemd. Dat is een unicum in Amerikaanse geschiedenis.

red

216 leden stemden voor zijn afzetting, tegenover 210 die tegen stemden. Dit illustreert hoe de partij worstelt met een radicaal deel, met een eigen agenda. De Republikeinen beschikken in het Huis over een zeer krappe meerderheid, wat betekent dat enkele radicale afgevaardigden hun wil kunnen doen gelden.

Onvrede over noodbegroting

De Republikeinse stokebrand Matt Gaetz had maandag een motie ingediend om zijn partijgenoot en Huis-voorzitter Kevin McCarthy af te zetten. Gaetz kondigde de stap eerder aan, uit onvrede met de noodbegroting die McCarthy door het Huis kreeg met hulp van de Democraten. Door een zogenaamde ‘motion to vacate’ in te dienen, zorgde Gaetz er voor dat er gestemd moest worden over de eventuele afzetting van McCarthy.

De afzetting is er gekomen doordat de radicale fractie van de Republikeinse partij, waartoe Gaetz behoort, kan zich niet vinden in de noodbegroting die het Huis en de Senaat zaterdag hebben goedgekeurd met steun van de Democraten.“In januari trof McCarthy een akkoord met de conservatieven in het Huis, dat hij sindsdien schaamteloos heeft geschonden”, zei Gaetz toen hij zijn motie aankondigde. Daarnaast zei hij ook vernomen te hebben dat McCarthy een “geheime deal met de Democraten over Oekraïne” gesloten heeft. “We moeten vooruit, met een nieuwe leider die we kunnen vertrouwen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer