© Action Images via Reuters

Vincent Kompany pakt eerste zege van het seizoen met Burnley, met dank aan twee oude bekenden

Het is gebeurd. In zijn zevende wedstrijd in de Premier League pakte het Burnley van Vincent Kompany de eerste zege van het seizoen, op bezoek bij Luton Town (1-2). Een overwinning met een Belgische signatuur.

Koen Van Uytvange

Na een 1 op 18 steeg de druk. Kwam er voor het eerst wat kritiek van de buitenwereld. Werden er kanttekeningen gezet bij hoe Premier League-waardig het Burnley van Vincent Kompany werkelijk is. Vraagtekens zullen er blijven maar ondertussen laten The Clarets rode lantaarn Sheffield wel alleen achter en is er heel even wat druk van de ketel. Want de inhaalwedstrijd tegen het eveneens gepromoveerde Luton Town - nu al een zespuntenmatch - eindigde in een 1-2-zege.

De eerste op het scorebord heette Lyle Foster, in januari nog bij Westerlo weggeplukt voor 11 miljoen euro. Op aangeven van nog een oude bekende, Sander Berge – maar ook doordat verdediger Locklyer zijn tussenkomst miste – mocht hij alleen op Thomas Kaminski afstevenen: 0-1. Geen toeval want de Zuid-Afrikaan had er eerder al twee gemaakt, de helft van de vier goals die Burnley maakte in de eerste zes wedstrijden. Alleen pakte hij in de extra tijd tegen Nottingham Forest uit met een domme elleboog, waardoor hij de voorbije drie wedstrijden op het strafbankje moest zitten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De voorsprong kwam als loon naar werken, want op bezoek bij Luton toonde Burnley zich een helft lang de gevaarlijkste ploeg. Vooral de Zwitser Amdouni had ook moeten scoren. Een kopbal eindigde op een sterke Kaminski, een andere poging ging ver over, de derde en beste kans maaide hij over de bal.

Druk Luton

Burnley voetbalde continentaal en had aanvankelijk ook in de tweede helft de controle. Maar het overwicht resulteerde niet in grote kansen. Luton Town deed het op zijn Brits. Voorzetten vanaf de flank of standaardsituaties en dan maar koppen. Zoals in de eerste helft toen Ogbene al eens naast mikte.

© AFP

Zeker naarmate de tijd weg tikte, verloor Burnley zijn cool en steeg de druk voor de kooi van doelman Trafford. Josh Cullen - een van de tien (!) spelers op het veld die door onze competitie passeerde - moest voor de lijn een kopbal van Brown opruimen, Morris knikte ook al naast: Luton drong aan. Op zeven minuten van het slot draaide invaller Adebayo weg van Rode Duivel Al-Dhakil: 1-1. Maar geen minuut later draaide Jakob Bruun Larsen, ex-Anderlecht, heerlijk naar de verste hoek: 1-2. Kent u de Deen nog? Mislukte passant in Brussel, nu wel bevrijder van een Brusselaar. Want het doelpunt sloeg Luton knock-out.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deugddoend, ja. Maar verdiend, neen, een gelijkspel ware logischer. Burnley heeft meer nodig dan een zuinige zege op Luton. Een statement. Zaterdag komt Chelsea op bezoek.

© AFP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer