Afschaffing van ziektebriefje voor één dag leidt niet tot meer ziektedagen bij ambtenaren, integendeel

De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag afwezigheid heeft bij de federale ambtenaren niet geleid tot meer ziektedagen. Integendeel: in totaal worden er minder ziektedagen genoteerd. Er melden zich nu wel iets meer ambtenaren voor één dag ziek, maar ze komen sneller opnieuw werken. Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) wil het systeem uitbreiden naar drie dagen.

Ambtenaren en werknemers van grote bedrijven hoeven geen ziektebriefje meer in te dienen als ze maar één dag afwezig zijn door ziekte. Ze kunnen dat voor drie ziektedagen per kalenderjaar doen. 

De nieuwe regeling ging eind vorig jaar in en uit cijfers van de eerste helft van dit jaar blijkt dat het aantal ziektedagen bij het federale overheidspersoneel gedaald is sinds de invoering van de nieuwe regeling.

"Als we begin 2023 vergelijken met het begin van 2022, zien we dat de totale afwezigheid wegens ziekte minder dan één maand afgenomen is van 7,3 procent naar 6,95 procent", vertelt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter aan VRT NWS. "En dat is goed nieuws", voegt ze eraan toe.

Sinds de nieuwe regeling werd ingevoerd, meldden zich wel iets meer ambtenaren voor één dag ziek: in 2023 meldden zich 4,8 procent van de ambtenaren zich voor één dag ziek, terwijl dat in 2022 nog 3,6 procent was.

Systeem uitbreiden?

Samen met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) breekt De Sutter al langer een lans voor de uitbreiding van de afschaffing van het ziektebriefje: ze wil de regeling uitbreiden tot drie dagen afwezigheid door ziekte. De nieuwe cijfers van Medex bieden haar munitie om dat voorstel kracht bij te zetten.

"Als  je het ziektebriefje afschaft voor korte duur zijn mensen minder lang ziek. Ze voelen zich beter na 1 of 2 dagen en komen terug werken, terwijl artsen vaak veiligheidshalve iets langer dan één dag voorschrijven. Het is ook goed dat mensen kort wegblijven van het werk, want zo besmetten ze minder andere mensen", legt De Sutter uit. 

Met haar voorstel wil ze tegemoet komen aan een klacht van huisartsen, die door het uitschrijven van attesten te weinig tijd overhouden voor hun patiënten. Ook zou de uitbreiding geld uitsparen, dat elders kan worden ingezet.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, ziet het voorstel niet zitten. "Voor Voka kan er geen sprake van zijn om de vrijstelling van het aantal ziektedagen zonder doktersbriefje verder uit te breiden", reageert Voka-topman Hans Maertens.

"Een ziektebriefje nodig of niet? Laat die beslissing over aan de werkgevers zelf, elke werkplek is anders. Het is niet aan de overheid om op te leggen vanaf wanneer een doktersbriefje nodig is."

Meest gelezen