De Rus Sergej Skvortsov werd vorig jaar opgepakt in Zweden. Zijn bedrijf stuurde zendingen naar ons land, vanwaaruit ze naar Rusland werden gestuurd.© AFP

Russisch leger legde hand op westerse technologie via België

Een clandestien bedrijvennetwerk van de Russische militaire inlichtingendienst kon via België gevoelige westerse technologie naar Moskou loodsen en zo ­sancties omzeilen. Dat blijkt uit meer dan 2.000 Zweedse ­gerechtelijke documenten die De Tijd samen met de Zweedse krant Expressen en het Estse ­Delfi ­analyseerde.

Bron: BELGA

De documenten komen uit een zaak die voor de rechtbank in Stockholm loopt tegen de 60-jarige Rus Sergej Skvortsov. Hij staat terecht voor ‘illegale ­inlichtingenactiviteiten’. Zijn Zweedse bedrijf zou jaren hebben meegedraaid in een netwerk van bedrijven in de VS en Zweden die microchips naar Rusland loodsten, net als andere westerse toptechnologie die ook voor ­militaire doeleinden kan dienen. Zulke onderdelen zijn tijdens de oorlog in Oekraïne al terug­gevonden in Russische wapens.

Ook een bedrijf uit Knokke-­Heist, Hasa-Invest, draaide mee in het netwerk: Skvortsovs bedrijf stuurde vanuit Zweden zendingen naar ons land, die hier werden her­verpakt en ­door­gestuurd naar Radioexport, een notoir frontbedrijf van de Russische ­militaire inlichtingendienst. ­Zweden had Skvortsovs firma nochtans een ­exportverbod naar Rusland opgelegd. Slechts in één geval zou onze ­douane een zending in beslag hebben genomen omdat ze vermoedde dat een export­verbod gold.

Ook een Rus die een sleutelrol speelde in het netwerk, opereerde nog zeker tot 2015 vanuit ons land. De intussen 77-jarige Vladimir K., vertoefde op het moment van de eerste dubieuze leveringen in ons land. Hij had de Belgische route aangebracht bij Skvortsov in Zweden en onderhield vanuit ons land contacten met Radioexport en met andere Russische GRU-inlichtingenofficieren die er de plak zwaaiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer