Archiefbeeld. Corona beëindigde de expo ‘Van Eyck, een optische revolutie’ vroegtijdig.© fvv

Verzekering moet tickets ‘Van Eyck’ terugbetalen

Drieënhalf jaar nadat corona de expo ‘Van Eyck, een optische revolutie’ vroegtijdig beëindigde, is beslist wie het gelag betaalt. Het hof van beroep in Gent veroordeelde de verzekeringsmaatschappij tot 3,5 miljoen euro, schrijft De Standaard woensdag.

Bron: BELGA

De expo in het Museum voor Schone Kunsten Gent was nog maar zes weken open toen ze op 13 maart 2020 de deuren moest sluiten. De 144.000 tickethouders konden hun entreegeld terugvragen. De stad Gent moest daarvoor ruim 3 miljoen euro uit de reserves van het Autonoom Gemeentebedrijf halen.

Omdat de verzekeringsmaatschappij geen aanstalten maakte om tussenbeide te komen, stelde de stad haar in gebreke. De verzekering van de tentoonstelling was gegund aan Liberty Mutual Insurance Europe - vertegenwoordigd door Van Breda Risk & Benefits. De ­expo had een verzekerde waarde van 9,2 miljoen euro.

In december 2021 besliste de rechtbank van eerste aanleg in Gent dat de stad recht had op 460.000 euro aan gemaakte kosten. Een halfjaar later ging de stad daartegen in beroep.

Verzekerd tegen epidemieën

Voor het hof van beroep was de inzet wat er precies gedekt was door de verzekering. Uit het arrest blijkt dat de stad zich stevig ingedekt had voor de Van Eyck-expo. Als extra risico’s had ze onder andere terrorisme, oproer, natuurrampen en epidemieën laten opnemen. Volgens de rechter zijn de kosten veroorzaakt door de pandemie duidelijk omschreven in de polis, zodat er “geen twijfel mogelijk is over de interpretatie”.

Het hof van beroep in Gent veroordeelde de verzekeraar tot de terugbetaling van ruim 3 miljoen euro aan tickets. Daar komt 460.000 euro bij aan waarborg tegen winstderving en 44.000 euro aan waarborg voor de annulatie. Samen 3,5 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer