Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

’t Scheldt eist voor de rechter dat Humo uit de rekken wordt gehaald naar aanleiding van kritische artikels

Gert Van Mol, eigenaar van de website ‘’t Scheldt’.Beeld ID/ Jan Van der Perre

Gert Van Mol, de eigenaar van de website ’t Scheldt, trekt naar de rechtbank tegen enkele artikels van Humo. ’t Scheldt komt daarin naar voren als een vehikel voor gerichte beschadigingsoperaties. ‘Hij heeft het over laster en eerroof, een domein waarin ’t Scheldt al kampioenschappen heeft gewonnen.’

Humo publiceerde de afgelopen weken twee uitgebreide artikels die ’t Scheldt schetsen als “een vehikel voor politieke vendetta en persoonlijke rancune”. Sms- en whatsappverkeer tussen de hoofdrolspelers tonen de innige banden met het Vlaams Belang en de Vlaamsgezinde projectontwikkelaar Erik Van der Paal, die ook als geldschieter optrad.

Donderdag is het in de rechtbank ’t Scheldt versus Humo. Gert Van Mol spant namelijk een procedure in kort geding aan tegen de twee Humo-journalisten Jan Stevens en Jan Antonissen en hun hoofdredacteur, en tegen hun uitgever DPG Media.

In de dagvaarding noemt Van Mol die Humo-artikels laster en eerroof. Hij beweert dat die sms- en whatsappberichten privé zijn en afkomstig uit het strafonderzoek naar ’t Scheldt. Zo zou de publicatie ervan ook zijn rechten van verdediging schenden, is de redenering. ’t Scheldt, dat zich nooit iets lijkt aan te trekken van principes zoals wederhoor, verwijst zelfs naar de journalistieke deontologie.

“Als je dit leest kan je niet anders dan besluiten dat Gert Van Mol een kanshebber zou zijn voor Humo’s Comedy Cup”, zegt Humo-hoofdredacteur Bart Vanegeren. “Hij heeft het over laster en eerroof, een domein waarin ’t Scheldt al kampioenschappen heeft gewonnen.”

Humo maakt zich sterk dat het zich nauwgezet bij de feiten houdt, net door voornamelijk te citeren uit het whatsapp- en sms-verkeer van Van Mol en anderen.

Lees ook

Humo-journalisten keken whatsappberichten van ’t Scheldt in: ‘Heel wat slachtoffers zijn doodsbang’

De black pr-operatie van ’t Scheldt, waarbij N-VA en Vlaams Belang opvallend buiten schot blijven

Vanegeren: “Ik heb er dus alle vertrouwen in dat de rechter zal oordelen dat het gebruik van die berichten geoorloofd is in de berichtgeving over een afgesloten onderzoek met een groot maatschappelijk belang. De berichten die we publiceren gaan over de werking en het opzet van ’t Scheldt en niet over de privé van Gert Van Mol.”

Censuur

De afgelopen jaren moest ’t Scheldt regelmatig artikels verwijderen, na tussenkomst van een rechter. Begin juni nog liet Vooruit-voorzitter Conner Rousseau via eenzijdig verzoekschrift een artikel van ’t Scheldt halen, op straffe van dwangsommen. Van Mol en zijn website hebben het dan telkens over censuur.

Nu eist Gert Van Mol dat Humo zijn magazines uit de rekken haalt en de artikels offline haalt. Om dat af te dwingen wil ’t Scheldt dat een rechter dwangsommen oplegt van 1.000 euro per dag voor online publicaties en 250 euro per verkocht papieren exemplaar.

Gert Van Mol wil daar geen vragen over beantwoorden en verwijst naar zijn advocaat, maar die was dinsdagavond niet bereikbaar. Aanvulling: woensdagochtend laat zijn advocaat Frank Scheerlinck weten dat ze hun commentaar voorbehouden voor de rechtbank.