Reddingsteam voor dieren in nood officieel voorgesteld in Gembloux

Themabeeld© Shutterstock

Het Animal Disaster Team (ADT), een reddingsteam dat klaarstaat om over heel België dieren in nood te helpen bij rampen, werd dinsdag voorgesteld in het Naamse Gembloux. Het initiatief ontstond na de overstromingen in Wallonië tijdens de zomer van 2021.

lto
Bron: BELGA

Het team levert expertise aan reddingsdiensten op het terrein en grijpt alleen in op verzoek van de autoriteiten. Concreet kan het ADT dieren in nood opvangen en vervoeren. De dieren kunnen dan nadien worden teruggebracht naar hun eigenaren of worden overgebracht naar opvangcentra. Het reddingsteam beschikt over voertuigen voor dierenvervoer, reddingsmateriaal voor paarden en boerderijdieren en een reddingsboot voor interventies op water. 

Tijdens de overstromingen van 2021 kwamen volgens de initiatiefnemers veel dieren om het leven. “Nog meer dieren raakten verloren. Die ervaring leerde ons dat het essentieel is om bij rampen een praktische oplossing te kunnen bieden”, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. 

Het ADT is een gezamenlijk initiatief van drie Belgische dierenbeschermingsorganisaties: Gaia, UWPA (Union Wallonne pour la Protection Animale) en FéFRACAF (Fédération Francophone des Refuges Agréés pour Chevaux et Animaux de Ferme).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen